Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Varje människa har rätt till samhällsinformation

Vi driver politik för att uppnå en hållbar värld befriad från allt våld och alla former av diskriminering, skriver Denise Cresso, Stina Svensson, och Saašha Metsärantala, FI.

Annons

Feministiskt initiativ menar att tillgänglighet är en grundläggande rättighet. Att varje människa har rätt till samhällsinformation är för oss en självklarhet, och var och en ska kunna medverka till sin fulla potential inom samhällslivet, oavsett förutsättningar på individnivå.

Inför EU-valet 26 maj har FI därför förberett tillgängligt valinformation såsom en teckenspråkstolkad film som beskriver vår EU-politik, samt en lättläst bearbetning av FI:s EU-valplattform och en broschyr i punktskrift.

Feministiskt initiativ för politik med kärlek som drivkraft. Vi driver politik för att uppnå en hållbar värld befriad från allt våld och alla former av diskriminering. I EU-parlamentet vill vi fortsätta verka för mänskliga rättigheter, samt driva politik med klimat och miljö i fokus.

Det våldsförebyggande arbetet är någonting som EU behöver prioritera samtidigt som varje våldsutsatt människa skall få allt behövligt stöd och skydd från våldet. FI vill även tydligt poängtera hur nödvändigt det är att lösa klimatkrisen skyndsamt — annars riskerar vi livet på jorden.

Fi vill att:

• EU ska skapa säkra flyktvägar till EU, och säkra kvinnors och barns rätt till asyl.

• En samtyckeslagstiftning införs i EU:s alla medlemsländer.

• EU ska vara drivande i arbetet för att på internationell nivå förbjuda köp av sexuella övergrepp.

• EU ska driva en politik som möjliggör för de globala växthusgasutsläppen att bli noll senast 2038.

• EU ska rikta om sitt jordbruksstöd för en grön omställning som främjar odling av vegetabilier till människor och småskaligt ekologiskt jordbruk. Jordbruksstödet ska inte, som nu, gå till storskalig köttproduktion.

För att nå fler personer med denna information fortsätter vi nu vår satsning för tillgänglighet.

För oss är det en självklarhet att alla ska kunna få information inför valet. Vår lättlästa EU-plattform, vår teckenspråkstolkade valfilm och våra punktskriftsbroschyrer bidrar till att förbättra tillgängligheten, varmed fler personer får kunskap om vår politik.

För att kunna rösta i EU-valet behöver alla ha rätt till information om partiernas politik. Tillsammans med detta är tillgängliga vallokaler och valstugor av synnerlig vikt för att garantera allas möjlighet att vara med och rösta i EU-valet.

För delaktighet är tillgänglighet ett måste och alltså en förutsättning för att demokratiska val ska kunna genomföras.

Feministiskt initiativ

Denise Cresso

funktionsrättspolitisk talesperson

Stina Svensson

EU-kandidat

Saašha Metsärantala

Umeå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons