Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vårt fokus är så hög kvalitet som möjligt för Gävleborna

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet lägger inför år 2020 en omställningsbudget som tar ansvar i ett utmanande läge. Gävle, och hela Sverige, är i ett läge där ett demografiskt skifte sker, skriver majoritetens kommunalråd.

Allt fler barn är i behov av förskola och skola, allt fler äldre är i behov av omsorg. Samtidigt växer den arbetsföra befolkningen inte alls i samma utsträckning. Vår kommun står inför en stor omställning.

Samtidigt växer Gävle, allt fler vill bo här, vi bygger förskolor, skolor och infrastruktur för nära 6 miljarder kronor de närmsta åren.

För att kunna möta dessa utmaningar på bästa vis för alla Gävlebor ställer det krav på att kommunen gör en omställning till den nya verkligheten. Ett sätt att beskriva vår demografiska utmaning i Gävle är att Majoriteten 2020 lägger 71 miljoner kronor till fler barn, elever och äldre. Motsvarande siffra för ökande behov beräknas vara 270 miljoner kronor 2023.

Våra politiska prioriteringar är tydliga. Vårt 100-punktsprogram med fokus på skolan, välfärden, näringslivet och klimatet ska genomföras. Därför prioriterar vi nu:

Tolv miljoner kr satsas för att minst 1 000 fler Gävlebor ska komma i arbete och gå från försörjningsstöd till en egen försörjning. Att bryta arbetslösheten är avgörande för både individen och för samhällets utveckling.

Vi fortsätter prioritera skolan. Alla elever ska kunna klara sin utbildning, få slutbetyg och må bra i skolan. Vi ska fortsätta stärka skolan med fler vuxenresurser, vi utreder ett införande av jobbgaranti för barnskötare för att lyckas minska barngrupperna och klara kompetensförsörjningen när förskolan byggs ut i hög takt.

Skolan och välfärden förstärks med 71 miljoner kronor. Vi fredar grundskola och elevhälsa och prioriterar att kunna ta emot statsbidrag för likvärdig skola på 40 miljoner kronor och medfinansierar statsbidrag för lärarassistenter.

Vi gör en rad tillväxtskapande åtgärder. Fler företag ska göra som Microsoft – välja Gävle, och växa i Gävle. En ny näringslivsavdelning, mer verksamhetsmark, bättre service till företagen och upphandlingar i dialog med företagen gör det möjligt.

Gävle har unika förutsättningar att visa hur en stark välfärd och en ambitiös klimatomställning går till. Vi satsar 27 nya miljoner kronor på nya cykelvägar, påbörjar resan mot en klimatneutral kommun och lägger resurser på att bygga en grönare och renare stad.

Människors trygghet är grunden för tillit i vårt samhälle. Majoriteten lägger därför också fram ett trygghetspaket på fem miljoner kronor för en rad konkreta trygghetsskapande insatser här och nu och på längre sikt.

Fritidsgårdarna får ökad finansiering för första gången sedan 2012, krafttag görs mot hedersrelaterat våld och förtryck och insatser för stärkt trygghet i den offentliga miljön genomförs. Kommunen kommer att ansöka om att införa kommunala ordningsvakter och fler trygghetskameror på särskilt brottsutsatta platser.

Utvecklingen mot att Gävle ska bli en mer äldrevänlig kommun intensifieras under 2020 där dialoger med Gävles seniorer startar för att ta fram en handlingsplan med konkreta insatser som Gävles seniorer efterfrågar. I budgeten säkras också de fria pensionärsresorna inom kollektivtrafiken trots en ökad kostnad för kommunen.

Kommunens medarbetare är vår viktigaste resurs, särskilt i det tuffa omställningsarbete vi står inför. Vi höjer friskvårdsbidraget till våra medarbetare till 1500 kr per person och år och kommer prioritera en god arbetsmiljö och delaktighet.

Fokus för 2020 och framåt är att inom våra ekonomiska ramar möta den nya demografiska verkligheten med så hög kvalitet som möjligt för Gävleborna. Det är vår yttersta ambition.

Majoritetens kommunalråd

Åsa Wiklund Lång, S

kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Therese Metz, MP

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel