Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vettiga beslut i coronavirusets spår – det är hoppfullt

Om man arbetar med människor så handlar det ju ofta om att ingjuta mod I modstulna och hopp I dem som tappat hoppet. Det har jag sett som huvuduppgift under de dryga 35 år som jag har arbetat på advokatbyrå, skriver Tryggve Emstedt.

Jag ser hopp även i coronavirusets spår. I går kunde regering och opposition vara – såvitt det verkade – ganska överens om hur man kan lindra skadeverkningarna. Man kommer också med vettiga beslut rörande att man tar bort karensdagen och att man underlättare för företag genom att skjuta lite på skattebetalningar.

Det borde man gjort för länge sedan. Det borde vara en självklarhet att staten inte tvingar på småföretagare betalnngsanmärkningar genom alltför snålt tilltagna ”krediter” på 10 000 kr. Det är det som man får ha på skattekontot i skuld. I annat fall så tippar man ganska snabbt över skulden på Kronofogdemyndigheten och därmed har fälla slagit igen för 100 000-tals småföretagare. Tack för det.

En annan fråga som är helt akut men tydligen ligger på ”strutsavdelningen” är ”papperslösa” och deras ofta vedervärdiga förhållanden inklusive att de blir skamlöst utnyttjade för slavlöner. Det har uppmärksammats och skrivits böcker om men vad hjälper det?

På slutet av 1980-talet och en bit in på 1990-talet hade man alltid tidsamnestier. Mycket för att underlätta för Migrationsverket och på den tiden Utlänningsnämnden med flera instanser. Det lättade på trycket och det gjorde att människor kom i arbete och inte var kvar i limbo.

Bosnienbeslutet ca 1993 gav 40 000 uppehållstillstånd och 1994 hade vi en barnamnesti som kanske gav något liknande. Ofta fick man stanna som före detta asylsökande efter kanske tre år, I vart fall barnfamiljer. Nu fortsätter Migrationsverket och domstolar att säga nej trots att man kanske varit här i tio år eller mer. Vettlöst!

Nu har vi en gigantisk situation som är extremt olustig i coronatider. Vi har kanske 30 000 eller fler som lever i samhället och som hoppar mellan Sverige och andra länder för att de aldrig lyckats få uppehållstillstånd. Många är afghaner som inte passat in på regelverket men det finns människor i limbo från alla världens hörn.

Se till att få den här gruppen upp i ljuset. Se till att de får stanna som gått igenom asylprocessen och varit här länge (kanske tre år). Det måste vara oerhört väsentligt för ett samhälle att veta vilka som är i samhället och vilka som är utanför systemet.

Vad kan inte hända med kriminalitet som inte kan utredas eller på grund av sjukdomar typ corona och många andra-sjukdomar när man inte vet varifrån den kommer och hur den ska kontrolleras.

Där har du Stefan Löfven med samarbetspartner något att bita i. Gör det gärna så fort det bara är möjligt.

Tryggve Emstedt

advokat sedan 1987

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel