Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är djupt oroade över beslutet att stänga Familjestödet

Vi moderater i Gävle kommun och Region Gävleborg är djupt oroade över beslutet att stänga Familjestödet. I en tid när det förebyggandet arbetet är viktigare än någonsin kan vi inte svika familjer i behov av stöd, skriver Patrik Stenvard och EwaMarja Andersson, M.

I en tid där den psykiska ohälsan ökar, problemen i skolan växer, drogproblematiken tilltar och många barn och unga och deras familjer far illa framstår detta beslut helt absurt. Familjehälsan har varit en ack så viktig samlingspunkt för samarbeten mellan olika instanser, någonting som hela tiden efterfrågas mellan olika verksamheter. Vi behöver mer samarbete – inte mindre.

Familjehälsan har också spelat en oerhört stor roll i arbetet med att sänka trösklarna för att be om hjälp. Det är en verksamhet som inte ägnar sig åt den myndighetsutövning många är rädda för utan bygger istället på förtroende, frivillighet och tillit. Där finns också hjälp att få för de som efter bedömning inte kvalificerar sig för utredning samt stöd för föräldrar.

Utifrån regionens perspektiv vet vi att det som stängs sällan öppnas igen, se bara på de vårdplatser som stängs under sommaren och sedan aldrig återuppstår.

Vi är alla medvetna om att ekonomin i kommuner och regioner är skral, för att inte tala om katastrofal, men att helt sluta med det förebyggande arbetet är bara att skjuta problemen på framtiden som ekonomiskt inte ser ljusare ut. Snarare går vi tuffare tider till mötes med tanke på den demografiska utvecklingen. Att stänga familjestödet av ekonomiska skäl är en oerhört kortsiktig lösning som i allra högsta grad riskerar att i framtiden öka kostnaderna för både kommunen och regionen. För att inte tala om ökning av individens lidande.

Som moderater ser vi till individen och vill att varje individ ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina unika potential och möjligheter. Det vi kan göra idag för att spara individers lidande och tidigt förebygga problem ska vi göra idag. Det är vi skyldiga våra barn och unga.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

EwaMarja Andersson, M

andre vice ordförande socialnämnden Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel