Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är ledsna men står bakom Arlas beslut att lägga ner Gefleortens mejeri

 
Gefleortens mejeri läggs ner
Visa alla artiklar

Vi är mycket ledsna att mejeriet inte längre kommer att finnas kvar, men vi står bakom Arlas beslut fullt ut då alla besparingar som Arla gör ger oss bönder bättre betalt för mjölken, skriver Thomas Lundgren, ordförande, Gefleortens Mejeriförening.

En enig förbundsstämma i Gefleortens Mejeriförening tog 2017 beslut att inleda förhandlingar om ett samgående med Arla. Vi gjorde det därför att vi såg att vi på sikt inte skulle klara att utveckla verksamheten i den takt som de snabba förändringarna på marknaden krävde. Vi sökte därför efter en stark partner som kunde säkra ett bra mjölkpris till bönderna i området.

Dagens mejerimarknad kräver specialiserade mjölkprodukter, till exempel laktosfria produkter, vilket vi varken kunde eller kan leverera från Gefleortens mejeri. Att investera i en maskinpark för laktosfritt skulle kräva mycket stora investeringar.

Vi valde att gå samman med Arla för att skapa en långsiktig trygghet för våra medlemmar, bönderna i regionen. De behövde ett långsiktigt bra mjölkpris för att kunna driva och investera i mjölkgårdarna. Vi ville också att varumärket Gefleortens skulle finnas kvar och att mejeriet skulle drivas vidare.

Det finns stora utmaningar på mejerimarknaden överlag, med ökad konkurrens och efterfrågan på nya typer av livsmedel. Då blir det ännu svårare för det lilla lokala mejeriet att gå med vinst, eftersom man inte kan dra fördel av stordrift. Då behöver man tjäna mer per liter mjölk för att få det att gå runt, och ta ut ett högre pris än vad kunderna är beredda att betala.

Tyvärr har den utmaningen blivit för tuff för Gefleortens mejeri som nu måste stängas, trots ett stort stöd från lokala konsumenter.

Vi är mycket ledsna att mejeriet inte längre kommer att finnas kvar, men vi står bakom Arlas beslut fullt ut då alla besparingar som Arla gör ger oss bönder bättre betalt för mjölken. Vi vet också att Arla kommer att stötta de medarbetare som nu förlorar sina jobb.

Nu har vi säkrat en långsiktig köpare till mjölkråvaran för våra medlemmar, och bönderna kommer även fortsättningsvis att finnas kvar i regionen och bidra till öppna landskap, biologisk mångfald och arbetstillfällen.

Bönderna fortsätter att leverera sin mjölk till Arla och får ett konkurrenskraftigt pris och varumärket Gefleorten kommer att finnas kvar, även om mjölken kommer att paketeras i ett annat mejeri tillsammans med mjölk från andra gårdar. Men det är med sorg vi kan konstatera mejeriet måste stänga, och att inte heller Arla lyckades vända utvecklingen.

Thomas Lundgren

ordförande, Gefleortens Mejeriförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel