Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är trötta på att bli behandlade på detta sätt av Stockholm

Vi är uttröttade och förbannade på att bli behandlade på detta sätt. Jag är moderat och har jobbat med kommunala uppdrag i mer än 35 år och blir mycket upprörd när en partikamrat inte tänker längre än näsan räcker, skriver Ingvar Persson.

I ett referat från SVT uttalar sig finansregionrådet Irene Svenonius återigen som om Stockholms län står över allt och alla. Hon vill inte att Stockholms län ska betala sin del i det så kallade kommunala utjämningssystemet.

Det är ett system med många parametrar och som gör att alla kommuner i landet i princip skall kunna ha likvärdig kommunal- och landstingsskatt. Som skäl anger hon covid-19.

Vi börjar med pandemin. Det var i Stockholm som viruset fick fotfäste och sedan spred sig som en löpeld över landet. Redan från början borde man ha isolerat Stockholm och stockholmarna med mottot att ingen lämnar länet och ingen kommer in i detsamma.

Nu sprider den sig som sagt och om cirka ett år kan vi nog konstatera att procentuellt har vi nog drabbats lika oavsett var vi bor. Kostnaden per person person blir ungefär densamma.

Svenonius har tyvärr inte insett att alla behövs oavsett var vi bor och skulle man hårddrar det så bör man förstå att landsbygden klarar sig bättre än storstaden om det krisar till sig.

De sju nordligaste länens invånare betalar 3:29 kr/hundralapp i kommunal/landstingsskatt mer än Stockholms läns invånare. Detta kommer inte att gå länge till, vi i skogslänen är trötta på att bli ekonomiskt våldtagna år efter år.

Ifrån de sju skogslänen kommer 90 procent av vattenkraften, där ingenting går tillbaka till de som berörs av utbyggnaden, endast cirka 125 miljoner kr i form av bygdemedel som samtliga kommuner i landet kan söka.

Fördelar man ut den allmosan till samtliga kommuner blir det drygt 0,4 miljoner kronor/kommun, det är en droppe i havet. Den mesta vindkraften kommer också från norra Sverige, man vill inte förfula landskapet i södra landsändan, och problem har nu uppstått med stamnätet som inte är uppbyggd för all energi som skall komma norrifrån.

Sedan har vi malmen som nästan enbart kommer från norra landsändan, den ger dock arbetstillfällen men vi får ingen ersättning av att landskapet exploateras och förfulas. Skogen och dess produkter som är Sveriges största enskilda nettoexportgrupp är nästa område att våldtas via skattsedeln.

För drygt 100 år sedan bodde nästan alla privata skogsägare på sin fastighet, och skattade då vid avverkning naturligtvis i den kommun där fastigheten ligger. I dag har massor av människor flyttat från sin skogsfastighet och skattar då följaktligen i den kommun man bor när avverkning sker. 

Vi är uttröttade och förbannade på att bli behandlade på detta sätt. Jag är moderat och har jobbat med kommunala uppdrag i mer än 35 år och blir mycket upprörd när en partikamrat inte tänker längre än näsan räcker.

Ingvar Persson

ordförande för Sveriges vattenkraftskommuner och -regioner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel