Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver en hållbar elförsörjning och det får vi inte med bara vindkraft och solkraft

Sverige och Gävleborg har behov av el. Det har historiskt varit en fördel för Sverige och svenska företags konkurrenskraft att vi har en stabil och pålitlig energiproduktion till stabila och konkurrenskraftiga priser. Det är självklart lika viktigt för hushållen, skriver Lars Beckman, William Elofsson och Pekka Seitola, M.

Tyvärr har Socialdemokraterna med stödpartier nu fattat beslut som riskerar hela Sveriges energiproduktion. I riksdagen gjorde Moderaterna ett försök att rädda energiproduktionen från kärnkraft genom att ge ett tydligt ägardirektiv till Vattenfall om att kärnkraften skulle bevaras men tyvärr röstade Centerpartiet med V MP och S vilket gjorde att vi nu ser en allvarlig brist på el i södra Sverige. Ett företag inom livsmedelssektorn kan inte expandera sin produktion av bröd på grund av elbrist.

Miljöinsatser med sunt förnuft är vad Sverige behöver. En politik som leder till elkris i södra Sverige som betyder att oljekraftverk drar igång – mitt i sommaren – är ett resultat av Miljöpartiets miljöpolitik och värre kan det komma att bli.

Sverige och övriga världen måste bl.a. minska på koldioxidutsläppen samtidigt som vi ser till att vi har en hållbar elförsörjning i hela landet vilket vi inte har nu. MP tillsammans med deras samarbetspartier har och vill stänga ner ytterligare kraftverk som inte släpper ut koldioxid – kärnkraftverk. I en akut situation med elbrist har man nu tecknat ett avtal om att Vattenfall ska starta upp kärnkraft i sommar för att säkerställa energileveranser.

Klimataktivisterna måste förstå att vi behöver en hållbar elförsörjning och det får vi inte med bara vindkraft och solkraft utan det måste finnas en balans. Självklart ska vi ha vind och solkraft samt andra så kallade förnybara energikällor, men för att få ett hållbart elsystem måste vi också ha pålitliga energikällor som kan producera när vind och solkraft inte producerar. Ett elnät måste kunna leverera dygnet runt, alla dagar i veckan oavsett årstid.

Energilagren kommer att utvecklas och kan då användas som en utjämnande faktor, det vill säga när vind och solkraften producerar mer än vad som behövs så lagras energi för att användas när produktionen är låg eller ingen alls.

Vi är inte där ännu – så därför säger sunda förnuftet att vi måste ha kvar vatten- och kärnkraft till dess att andra energikällor är hållbara.

Vi kan konstatera att det är tack vare Miljöpartiets politik som vi i dessa dagar ökar våra koldioxidutsläpp genom att oljekraftverk måste startas i Karlshamn samt att vi importerar olje och kolbaserad el från grannländer – det håller inte i längden om vi ska nå våra klimatmål.

Miljöpartiet har ett bra namn men i verkligheten så tål inte deras politik att prövas skarpt. Oavsett om det gäller vattenförsörjning i Gävle kommun, gifttunnor i Östersjön eller en stabil och pålitlig energiproduktion med minskade koldioxidutsläpp.

Moderaterna

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

William Elofsson

oppositionsråd Gävle kommun

Pekka Seitola

ledamot i kommunfullmäktige Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel