Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver granskande journalistik – men inte en konstant svartmålning

Att vara eller inte vara, är fortfarande en aktuell frågeställning. Det gäller oss alla. Och även journalistiken. Aktuell nu efter all möda att försöka teckna en bild av konsekvenserna av den stora etablering som görs av Microsoft. Rimligtvis kan inte målsättningen vara att skapa misstro och svartmåla det som genomförs i Sandviken och Gävle, skriver Carl-Ewert Ohlsson, C.

Företagande och utveckling bygger mycket på tillit, på förtroende. Från kommunalt och regionalt håll har även den här etableringen innehållet mycket arbete. Ställningstaganden och samverkan har varit nyckelbegrepp.

Kommunikationen kring Microsoft, deras ambitioner hos oss, vill de gärna delge själva. Vilket vi har full respekt för.

Vad som är mycket tydligt är att de idag har mark för 15 dataserverhallar. Som de då kan drifta med 60 personer per hall. Dessutom beräknar de att de behöver stödjande funktioner, företag runt hallarna. Här beräknar de att ett jobb i hallen ska multipliceras med fyra utanför densamma.

För arbete i datorhall krävs en driftsteknikerutbildning. En relativt kort utbildning, cirka tolv veckor, som Microsoft tar ansvar för inom sitt koncept Microsoft Academy. Grunden för utbildningen är gymnasiekompetens.

Givetvis krävs energi. Den energin är redan tillgänglig inom vår egen region. Det moderna konceptet inkluderar grön energi.

I Sandviken har vi en arbetslöshet som är alldeles för hög. Samtidigt ger det omvänt möjlighet till arbetskraft. En win-win situation för företaget, den enskilde samt samhället. Arbete ska alltid vara målsättningen som går före bidragstagande.

Microsoft och vår kommun har också en ambition att bygga vidare på det hållbara samhället. Den målsättningen avser vi tillsammans tydliggöra än tydligare. Det är tillsammans vi gör skillnad! Som partners i en värld för att nå målen i Agenda 2030 kommer vi ställa krav på varandra.

Vi behöver en undersökande och ifrågasättande journalistik. Nu mer än någonsin. Det skrivna ordet och den kritiskt granskande kraften är ett fundament i en demokrati. Det innefattar dock inte en konstant svartmålning.

Vi ser det som mycket positivt för oss i Gästrikland att ha lyckats få den här etableringen. Det stärker också det framtida samarbetet mellan kommunerna – och regionen. Det har varit flera nyckelspelare inblandade. Personer som förtjänar att lyftas. Ändå går det inte undgå att nämna Sam Cole, Invest in Gävleborg Agency.

Carl-Ewert Ohlsson, C

Svar direkt: Det är inte svartmålning utan nyanserad journalistik

Hej! Vi har skrivit en rad artiklar om Microsofts etablering sedan den blev känd i december förra året. Intresset från läsarna har varit stort och vi vill förstås berätta om positiva såväl som negativa konsekvenser av it-jättens planer i Gävle och Sandviken.

I artikelserien vi har publicerat den senaste veckan har vi sökt svar på vad som kommer hända när anläggningarna är igång. Hur blev Facebooks etablering i Luleå, och vad säger det om vad Gästrikland har att vänta? Hur mycket el kommer att gå åt och hur många jobb kommer skapas?

Vi tycker inte att det rör sig om någon svartmålning, utan just nyanserad journalistik där vi låtit både människor som hyllat och ifrågasatt etableringen komma till tals.

Vänliga hälsningar

Emma Åhman

nyhetschef Gefle Dagblad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel