Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi fortsätter arbetet att ge barn och unga likvärdiga förutsättningar att klara skolan

Vid Utbildningsnämndens sammanträde senast är det därför glädjande att en majoritet av nämnden röstade igenom ett förslag att ytterligare öka de kvalificerade lärarresurserna till de skolor där vi ser att de största utmaningarna finns, skriver Evelyn Klöverstedt, Liberalerna, ordförande i Utbildningsnämnden Gävle

I Gävles kommunala skolor fortsätter vi arbetet med att ge alla våra barn och unga likvärdiga förutsättningar till att klara skolan.

I Kommunfullmäktige fick jag och Utbildningsnämnden en massiv kritik för att kunskapsresultaten är för låga och för att alla våra ungdomar inte når fullständiga betyg. Den kritiken tar vi givetvis på allra största allvar. Men vi får inte glömma att vi i Gävle har några av Sveriges bästa skolor, både gällande kunskapsresultat, behörighet till gymnasieskolan och enligt Skolinspektionens senaste granskning, även avseende vårt trygghetsarbete.

Utmaningen vi har i Gävles skolor, vilket vi delar med en rad andra av Sveriges kommuner, är en brist på likvärdighet. Detta leder till att alla våra barn och unga inte har samma förutsättningar att nå fullständiga betyg, inte kommer in på ett nationellt program på gymnasieskolan och inte får ett gymnasiebetyg. Allt detta krävs i princip för att få ett arbete i Sverige i dag.

Vid Utbildningsnämndens sammanträde senast är det därför glädjande att en majoritet av nämnden röstade igenom ett förslag att ytterligare öka de kvalificerade lärarresurserna till de skolor där vi ser att de största utmaningarna finns. Ett arbete som redan påbörjades 2018 genom beslut av en då enig Utbildningsnämnd. Nu ställer sig M och KD utanför detta beslut.

Efter karriärtjänstreformen 2013, som hade i syfte att stärka läraryrkets attraktivitet genom bättre villkor samt ökade utvecklings- och karriärmöjligheter, tog vi i Gävle 2018 ett politiskt beslut att rikta dessa förstelärartjänster främst till skolor med lägre resultat. Det var då en politisk ambition att de elever som bäst behöver våra absolut skickligaste lärare skulle få ökade möjligheter till detta.

I Gävle får vi nu möjligheter att genom nya samlade statsbidrag för karriärsteg för lärare ytterligare stärka upp dessa resurser med en särskild tilldelad bidragspott till skolor med särskilt svåra förutsättningar, där våra lärare har möjlighet att få ett lönetillägg på 10 000 kr/månad under ett år med möjlighet till förlängning. Möjligheten kommer nu att ytterligare öka att attrahera de lärare som har de absolut bästa förutsättningarna att klara uppdraget och därigenom få en ökad likvärdighet och förbättrade resultat i Gävles skolor.

Att skapa ökad likvärdighet för våra elever är för mig ett av mina viktigaste uppdrag, men också en av politikens största utmaningar.

Evelyn Klöverstedt, Liberalerna

Ordförande i Utbildningsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel