Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi går i Prideparaden för dem som inte kan

På lördag firar vi kärleken, och allas lika rätt och värde, genom att för fjärde gången fira Gävle Pride. För Liberalerna och HBT-liberaler är det självklart att kämpa för HBT-personers rättigheter, skriver Mats Nordström och Helene Åkerlind.

Vi har kommit en bit på väg när det gäller lagstiftning. Könsneutral äktenskapslagstiftning och avskaffande av tvångssterilisering vid juridiskt könsbyte är exempel på detta. Sjukdomsstämpeln för homosexualitet är sedan länge förpassad till soptunnan. Lagar och system har ibland varit lättare att förändra än enskildas fördomar och hat.

I ett debattklimat där åsikter blir mer polariserade och där hatbrotten mot HBT-personer fortfarande är många, är det uppenbart att vi som vill ha ett öppet liberalt samhälle måste göra mer.

Att gå i paraden är för oss inte vilken handling som helst. Vi visar att vi tar aktiv del för att förändra Sverige. Vi har som mål att Sverige ska bli världens bästa HBT-land. Det kräver att alla som bor, verkar och besöker alla delar av vårt land blir bemötta med öppenhet och på ett likvärdigt sätt.

Vi går också i paraden för dem som inte kan. På andra sidan Östersjön diskrimineras HBT-personer och i Ryssland inskränks de få rättigheter som funnits. I andra delar av världen finns inga rättigheter alls för HBT-personer och fortfarande är homosexualitet förbjudet i runt 70 av världens länder.

Det ser dock hoppfullt ut då flera länder senaste året avskaffat lagar som begränsat HBT-personer och som till och med inneburit dödsstraff. Vi vill verka för förändring både lokalt och globalt. Därför deltar vi i Gävle Pride.

Mats Nordström, L

förbundsordförande, HBT-liberaler

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel