Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi Gävlepolitiker ska skämmas och ta tag i det som brister i näringslivsklimatet

Plats 273 i Näringslivsrankingen är den sämsta placeringen en stad med över 90 000 invånare har haft. Gävle är regionhuvudstad och har alla förutsättningar att ha ett mycket bättre företagsklimat. Är man ironisk så kan man säga att nästa år blir det bättre – för vi kan bara sjunka 17 platser för att nå sista plats, skriver Birgittha Bjerkén, Lars Beckman och Pekka Seitola, M.

Frågan man ställer sig vad är det som är fel – Gävle har dessutom sjunkit 19 placeringar i rankingen. Det som gör oss förvånade är att i den S-ledda majoritetens 100-punktsprogram är näringslivet ett prioriterat område och målsättningen är att hamna bland de 100 första.

Gävle ligger bland de tio sista i sex kategorier nämligen service till företagen (281), medias attityd (282), tjänstemännens attityd (283), tillämpning av lagar och regler(284), sammanfattande omdöme(285) och konkurrens från kommunen (286).

Vi politiker ska skämmas och ta tag i de förbättringsområden som går att utläsa av enkätundersökning. Det pågår ett arbete – till exempel dialog mellan kommun och företagare, men är det så att företagarna upplever det som snack och ingen verkstad?

Det här resultatet visar att vi arbetar med fel saker – har fel attityd och prioriterar fel. Den dagen vi politiker är överens om att kommunen ska hålla sig till kärnverksamheten och bejaka företagandet då först kommer Gävle kommun att klättra i rankingen. Det brister helt klart i ledarskapet från de ledande politikerna de har helt enkelt inte erfarenheten eller förmågan att leda kommunen – kompetensbrist.

I Gävle kommuns näringslivsprogram står det att alla beslut ska ses utifrån hur det påverkar näringslivet – detta är nog en överraskning för många politiker och tjänstemän – men om alla omfamnade denna tes skulle Gävle börja klättra i rankingen.

Självklart ser företag i andra delar av landet detta resultat och tar med det i sitt beslut om de ska etablera i Gävle eller inte. Gävle kommun måste vända på denna nedåtgående spiral och värna om alla företag små som stora och behandla dem med respekt i verklig handling – inte bara prata.

Arbetstillfällena behövs, skatteunderlagen behövs för att kommunen ska kunna leverera en bra skola, bra omvårdnad och bra social service i framtiden.

Vi tror och hoppas på ett bättre Gävle i nästa ranking, Gävle kan bättre!

Birgittha Bjerkén, M

företagare och ledamot i kommunfullmäktige.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot

Pekka Seitola, M

egen företagare, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel