Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi har en levande process där vi lyssnar in företagarnas önskemål

Att påstå att majoriteten lyser med sin frånvaro och att vi är nonchalanta, det är hårda ord från Moderaternas oppositionsråd Jonny Bratberg. Det var synd att Jonny Bratberg inte prioriterade företagsdagen kommunstyrelsen genomförde i juni. Då hade han fått känna den positiva bild som förmedlades av de företag vi besökte, skriver Peter Kärnström, S, Kerstin Almén, S, Carl-Ewert Ohlsson, C och Per-Ola Grönberg, L.

Annons

Svar till Jonny Bratberg, M: För oss i majoriteten är företagsklimatet hos våra 3 300 aktiva företag en viktig fråga. Vi har under de senaste åren gjort extra satsningar för att förbättra företagsklimatet i Sandvikens kommun. Tyvärr så syntes det inte i senaste rankingen i Svenskt Näringslivs företagsundersökning.

Resultatet i SKL:s Öppna jämförelser om företagsklimat såg mycket bättre ut, där ligger vi på plats 55 i landet. SKL:s jämförelser redovisar resultaten från en kvalitetsmätning av kommunens myndighetsutövning och service gentemot företag. Där vi exempelvis ligger i topp i Sverige på serveringstillstånd.

Det är helt sant det Jonny Bratberg skriver, mår företagen bra så mår kommunen bra. Företagen i Sandvikens kommun bidrar varje år till statskassan med skatteintäkter på 2,9 miljarder. Anställer dessa företag ytterligare en person så genererar det skatteintäkter som motsvarar 713 förskoleplatser och 269 undersköterskor i hemtjänsten.

Så självklart är företagare och företagens välmående viktigt för såväl oss i vår kommun som för hela landet.

Företagsklimatet är summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagen i vardagen. Det är den definition som frågorna i Svenskt Näringslivs enkätundersökning är baserad på. Vad som krävs för ett bra företagsklimat i respektive kommun är det bara företagarna i varje kommun som kan svara på.

Det kan skilja sig från varje kommuns olika och unika förutsättningar. Detta har vi tagit fasta på, vi har en levande process där vi lyssnar in företagens och företagarföreningens önskemål. Vi har processat fram en näringslivsstrategi som beslutats av en enig kommunstyrelse i vilken alla partier ingår, vi har anställt en företagslots, vi genomför utbildningen ”Förenkla – helt enkelt” för förtroendevalda och tjänstepersoner. Där är en viktig aspekt av företagsklimatet att de myndigheter som företagen möter är tillgängliga, ger god service samt agerar rättssäkert.

Hela kommunstyrelsen genomför varje år uppskattade företagsbesök som de flesta politiska företrädarna prioriterar att delta på, sista torsdagen varje månad har ”Morgonsoffan” varit välbesökt på Sandbacka Science Park. Det här är några exempel på vad vi gör för att förbättra vårt företagsklimat i kommunen. 

Företagsklimatet är en värdemätare på hur väl kommunen sköter sitt uppdrag som samarbetspartner till företag och företagare. Vi politiker skapar inte arbetstillfällen oavsett vilket parti vi företräder. Däremot kan vi tillsammans skapa förutsättningar, arbetssätt och en företagsvänlig kultur inom kommunens organisation som ger möjligheter för företag att starta, växa och anställa fler, vilket är en förutsättning för att utveckla välfärden.

Jonny Bratberg skriver om skräckexempel med onödig byråkrati. Vår företagslots är behjälplig om det är något som krånglar. En kommun har regler och lagar att följa, det går inte att gena i några kurvor.

Vårt näringslivskontor arbetar målinriktat med servicen till våra företag och med etablering av nya företag. Den senaste nyetableringen Microsoft är ett spännande tillskott.

Att påstå att majoriteten lyser med sin frånvaro och att vi är nonchalanta, det är hårda ord från Moderaternas oppositionsråd Jonny Bratberg. Det var synd att Jonny Bratberg inte prioriterade företagsdagen kommunstyrelsen genomförde i juni. Då hade han fått känna den positiva bild som förmedlades av de företag vi besökte.

I majoriteten kommer vi envist att fortsätta vår demokratiskt beslutade strategi; för att företagsklimatet långsiktigt och hållbart ska förbättras, våra små, medelstora och stora företag ska må bra, då mår vi bra!

Peter Kärnström, S

Kerstin Almén, S

Carl-Ewert Ohlsson, C

Per-Ola Grönberg, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel