Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi har varit med om att driva igenom en satsning på specialistsjuksköterskor

Region Gävleborgs viktigaste resurs är medarbetarna med den kunskap och kompetens de har. Där menar vi liberaler att en medveten satsning på arbetsmiljön är en framgångsfaktor, skriver Hasse Backman, L.

Om medarbetare av olika kategorier är med och formar sina arbetsplatser skapas större möjligheter att påverka sin egen arbetssituation. Det är också viktigt att det finns bra utvecklings- och karriärmöjligheter.

En specialistsjuksköterska har minst en fyraårig högskoleutbildning. Enligt Socialstyrelsen är det få landsting som i dag premierar vid lönesättningen att sjuksköterskor vidareutbildar sig till specialistsjuksköterskor. Det gör att det i genomsnitt tar 20 år för en specialistsjuksköterska att tjäna ihop bara till kostnaden för sin utbildning.

Så borde det verkligen inte vara. Liberalerna har sedan 2014 jobbat för att öka attraktiviteten att bli specialistsjuksköterska.

Liberalerna har nu i budgetförhandlingarna med regeringen varit delaktiga i att driva fram en satsning på specialistsjuksköterskor. För att skapa bättre utvecklings- och karriärmöjligheter satsas det i regeringens budget 100 miljoner kronor årligen på karriärtjänster från och med 2020. Satsningen på karriärtjänster är ett led i att stärka kompetensförsörjningen inom vården och förbättra villkoren för specialistsjuksköterskor.

Specialistsjuksköterskor är mycket efterfrågade inom vården redan idag, och efterfrågan tenderar att öka ännu mer framöver. I takt med att sjukvården utvecklas och blir mer avancerad så är välutbildade specialistsjuksköterskor en mycket viktig personalkategori som kan arbeta självständigt och ge bättre och säkrare vård till patienterna.

Vården och omsorgen behöver locka fler och de som arbetar där behöver få arbeta på toppen av sin förmåga. Utbildning, ansvar och erfarenhet ska löna sig. Även sjuksköterskor ska ha större möjligheter att göra karriär och få högre lön.

Hasse Backman, L

regionråd i opposition Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel