Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi investerar i personalen och våra äldre

Besparingarna gör att vi nu kan se ljust på framtiden och investera i verksamheten. Vi är nu på god väg att besluta om att bygga ett helt nytt äldreboende som kommer bli ett enormt lyft för personalen och de boende. På så vis kan vi göra verklighet av ett av våra fyra viktigaste vallöften, skriver Linda-Marie Anttila och Kenneth Axling, S.

Samuel Gonzalez Westling skrev nyligen en debattartikel som handlar om antagandet av Hofors kommuns budget i kommunfullmäktige i september. Samuel väljer att ge sig på enskilda personer och försöker ge sken av att vi inte investerar i äldreomsorgen.

Vi känner att vi vill besvara Samuels artikel då han pekar ut oss som okunniga. Först och främst: I Hofors kommun följer vi LAS, kollektivavtal och allmänna bestämmelser (AB). Detta har arbetsmarknadens parter förhandlat fram. I detta fall arbetsgivarparten SKL och Kommunal.

Socialnämndens verksamhet har varit ekonomisk ansträngd under flera år och nämnden har arbetat hårt med effektiviseringar och åtgärder för att nå en budget i balans.

Det har varit olika insatser under åren. En av insatserna som Samuel nämner kallas ”Bemanna rätt”. Under en treårsperiod så sökte kommunen särskilda stadsbidrag för att höja grundbemanning på ett av kommunens boenden. Detta har varit ett lyckat koncept, men har varit svårt att genomföra utan de extra statsbidragen.

I dag forsätter ”Bemanna rätt” på den berörda avdelningen, men med färre tjänster. Att införa detta på alla våra boenden vore en bra satsning och vi är glada att både Vänsterpartiet och Moderaterna tycker lika.

Då kan vi med gemensamma krafter arbeta för att möjliggöra denna satsning när den är fullt finansierad och inte kasta skit på majoriteten då vi också tycker att satsningen är bra. Det är dock helt oacceptabelt och oansvarigt att införa denna satsning när den inte är finansierad i budgeten som fullmäktige har beslutat om.

Det skulle vara ett hårt slag för våra medarbetare i kommunen att hantera då ytterligare besparingar skulle behöva göras. Personalen är viktigast. Utan personalen har vi ingen verksamhet. Under en period har personalen gjort ett imponerande jobb när vi har hanterat besparingar. Besparingar som nu börjar synas och ge resultat.

Besparingarna gör att vi nu kan se ljust på framtiden och investera i verksamheten. Vi är nu på god väg att besluta om att bygga ett helt nytt äldreboende som kommer bli ett enormt lyft för personalen och de boende. På så vis kan vi göra verklighet av ett av våra fyra viktigaste vallöften.

Linda-Marie Anttila, S

ordförande kommunstyrelsen, Hofors kommun

Kenneth Axling, S

ordförande socialnämnden, Hofors kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel