Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kan lösa problemen med ett inkluderande samhälle

 
Bilbränderna i Sätra
Visa alla artiklar

Ofta bottnar gängbildning och kriminalitet i människor som far och farit illa. Som vill imponera på fel sätt. Barn som inte fått den skolgång man behövt. Detta leder i sin tur till utanförskap och fruktansvärt våld, skriver Tryggve Emstedt.

För 20 år sedan var jag i Sydafrika i jobbet, och närmare bestämt i Durban. En stad som hade enorma problem med kriminalitet och osäkerhet för samhällsmedborgaren.

Jag var där i det mycket uppmärksammade ”Kimberlymålet” angående bortförandet av en flicka. Durban var en vacker stad i dagsljus men så fort det blev mörkt kom skräcken. De vita och de som hade råd att skydda sig gömde sig i bostadsområden med taggtråd och staket och stora skyltar där man varnade för hunden och allsköns säkerhetsutrustning fanns runt huset.

Det är inte ett sådant samhälle vi vill ha men vi kommer att gå mot det och vi kommer att gå mot hus och fastigheter som inte går att sälja med extrema konsekvenser. Vi löser inte sprängningar, skjutningar och bränder med ”hårdare tag” som är patentmedicin så fort samhället kommer till korta. Och som rabblas som ett mantra av vartenda parti med enorma brösttoner. Nej, vi löser det med mindre hat, med stor respekt för alla oavsett religion.

Vi löser det förhoppningsvis med ett inkluderande samhälle, där alla får en chans. Där barn som växer upp med föräldrar som inte orkar med dom får ett skydd i alla fall. Får hjälp för alla bokstavskombinationer etcetera.

Ofta bottnar gängbildning och kriminalitet i människor som far och farit illa. Som vill imponera på fel sätt. Barn som inte fått den skolgång man behövt. Detta leder i sin tur till utanförskap och fruktansvärt våld. Mordet på en ung invandrargrabb för några år sedan i Sätra var bara ett hemskt exempel.

Parallellt med att vi självfallet måste göra alltför att utreda vad som hänt och göra så att samhällsmedborgarna känner sig trygga så måste man samtidigt lägga ner mycket mer möda på dom som far illa.

Ungdomsgårdar, fritidsaktiviteter och en massa kärlek och omtänksamhet om även de som hamnat snett. Då kanske vi har en chans att få ett samhälle som fungerar igen.

Det är dags att återerövra medmänskligheten och humanismen, att ge Barnkonventionen ett innehåll och göra det nu. Det finns ingen tid att förlora.

Tryggve Emstedt

advokat i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel