Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kräver återremiss på förslaget om vindkraften på Utposten 1

Det är magstarkt av Socialdemokraterna att tala om ett överskott på fossilfri el som exporteras till Europa och hur det är en viktig klimatinsats när det är Socialdemokraterna som leder avvecklingen av den fossilfria kärnkraften, skriver Moderaterna.

Vi har inte heller sett kommunalråden uttala sig negativt angående den partilinjen. S nämner att el-system tar tid att bygga ut. Det är såklart så om S som parti lägger ned fungerande kärnkraft och i årtal har motverkat forskning och nybyggnation av samma energikälla – då tar det lång tid.

Vindkraft i mindre känsliga miljöer eller en utbyggnad av kärnkraft skulle ha betydligt mindre påverkan på närmiljön i Gävle kommun.

Det finns möjligheter att bygga vindkraft på andra platser. Platser som skulle ha mycket mindre påverkan på det lokala näringslivet, inte störa boende samt ha mindre miljöpåverkan. Gävle kommun kan fortfarande få ta del av de positiva effekterna med en etablering som sker i området men ej på en plats som inkräktar så många – på flera plan.

Moderaterna ser inte heller att det finns några absoluta garantier på att ägarna till vindkraften tvingas montera ned vindkraftparkerna efter deras livscykel eller vid en konkurs. Det skulle lämna Gävle kommun med ett stort ansvar – både tekniskt och ekonomiskt.

Idén med en bygdepeng är i grunden god men en peng hjälper inte de vars huvudmotstånd bygger på inkräktande av närmiljön. Generationer av fiskare ser nog också hellre vindkraft på andra platser så de kan fortsätta sin verksamhet utan störningar. Hur påverkas bygdepengen om företaget inte går med vinst? Justeras pengen efter inflationen eller är det en fast summa? Det är inte säkert att bygden ser en krona vid etablering i värsta fall.

Moderaterna efterfrågar också en konsekvensbeskrivning för näringslivet som verkar i området. I Gävle kommuns näringslivspolitiska program framgår det att politiska beslut fattade av Gävle kommun ska bedömas utifrån dess påverkan på näringslivet och näringslivsklimatet. En sådan konsekvensbeskrivning bör göras.

Sammanfattningsvis så återstår frågor på flera områden gällande etableringen av vindkraftverk vid Gävle kommuns kust. Moderaterna kommer således yrka på en återremiss vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde för att få svar på frågorna.

Moderaterna i Gävle

William Elofsson

kommunalråd i opposition

Margaretha Larsson

gruppledare

Pekka Seitola

vice gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel