Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste agera nu vad gäller folkhälsan i Gävleborg

Aldrig tidigare har vi skådat så många individer som gemensamt tar ansvar för den gemensamma hälsan. I dag ser vi många som avstår resor, som isolerar sig, stödjer näringslivet, hjälps åt att handla och som stöttar med samtal och omtanke. Det är inte lätt men vi gör det tillsammans, skriver Patrik Stenvard och Alexander Hägg, M.

Vi har i skrivande stund inte många förbud i Sverige till följd av pågående pandemi. Genom att var en tar ansvar och följer restriktionerna kan många leva ett relativt fritt liv även i dessa dagar.

Det kommer komma en tid efter corona, vi behöver ta hand om varandra under tiden och vi behöver rusta oss inför det som kommer efteråt. Vi har redan lagt förslag om en samtalsjour för den psykiska hälsan, en företagsakut för företagen och en kompetensmatchningstjänst för att hjälpa arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra. Vi kommer komma med fler förslag och vi gör det gärna i samarbete med er Gävleborgare.

Gävleborg har redan innan pågående kris en sämre folkhälsa än övriga landet. Ingenting tyder på att den kommer att bli bättre efter corona och vi oroar oss för vad som kommer hända när arbetslösheten, konkurserna och den psykiska ohälsan stiger. Vi vill inte bidra till ökad oro men vi måste ändå se detta för vad det är och vad konsekvenserna kan bli. Så att vi kan hjälpas åt och agera nu.

De val du gör som individ påverkar de runt omkring dig, din individuella hälsa påverkar Gävleborgs folkhälsa. Idag kan man känna sig aningen maktlös men det finns saker du kan påverka själv för att rusta ditt eget välmående så bra som möjligt.

Håll dig sysselsatt, motionera, ta till dig av dagsljuset, håll kvar i rutiner, få tillräckligt med sömn och ät bra. Detta för att påverka din egen hälsa och ditt eget mående. Vad gäller smittspridning så påminner vi igen om att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, skydda våra riskgrupper, tvätta händerna noga och ofta och tillämpa social distansering.

Det är en annorlunda tid för oss alla, genom att vi var och en gör vad vi kan och tar ansvar tar vi oss igenom detta tillsammans.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Alexander Hägg, M

vice ordförande i hållbarhetsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel