Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste hitta sätt att hjälpa svårt sjuka, oavsett hur ovanlig sjukdomen är

Låt staten adoptera "föräldralösa" sjukdomar – ett solidariskt välfärdssamhälle måste hitta vägar för att ge svårt sjuka människor deras liv tillbaka, oavsett hur ovanlig deras sjukdom är, skriver Liberalerna.

Annons

För en sjuk människa ska det inte spela någon roll om den sjukdom hon drabbats av är vanlig eller mycket sällsynt, men i dag kan det vara just så. Kunskapen är ofta mindre om de sällsynta diagnoserna och risken är dessutom att personer med ovanliga sjukdomar inte får den vård de behöver om ovanliga eller sällsynta sjukdomar behöver behandlas med mycket dyra särläkemedel.

Sjukvården skräms och tyngs på många håll av höga kostnader, och det finns många tusen olika sällsynta sjukdomar, så tillsammans är de inte särskilt ovanliga. Många drabbade och dyra behandlingar. För en liten, fattig region kan kostnaden därmed bli mycket hög, men priset för de drabbade kan bli oändligt.

Vi har ett ansvar som folkvalda: vi vet ju att behandling kan ge människor nya livschanser. Det är viktigt att varje invånare är trygg i att en behandling inte är ekonomiskt, utan medicinskt motiverad.

Den nyliga Läkemedelsutredningen tar inte ställning till finansieringen av särläkemedel, men den konstaterar att dagens modell är otydlig och kan försvåra för forskning och patienter.

Vi har förslag på lösningar. För det första vill vi att vårt land gemensamt tar de höga kostnaderna för läkemedlen vid sällsynta sjukdomar. Sällsynta sjukdomar måste helt enkelt adopteras av staten och äntligen få en förälder.

Ett annat förslag är att centraliserade, multidisciplinära team ska göra bedömningen av vem av oss som får bättre livschanser av en viss behandling. Fler av oss måste också få inkluderas i avgörande kliniska studier. På så vis kan varje människa känna sig trygg i att hon får bästa möjliga vård.

Klok finansiering av vård och behandling är avgörande både för dagens och morgondagens patienter. Det är vår bestämda uppfattning att ett solidariskt välfärdssamhälle måste hitta vägar för att ge svårt sjuka deras liv tillbaka, oavsett hur ovanlig deras sjukdom är.

Liberalerna

Lina Nordquist

sjukvårdspolitisk talesperson

Barbro Westerholm

folkhälsopolitisk talesperson

Bengt Eliasson

funktionsrättspolitisk talesperson

Hasse Backman

regionråd i opposition Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel