Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste investera i Sverige

Under våren har mycket gjorts för att rädda jobb och företag. De finanspolitiska stimulanspaketen som hittills presenterats måste nu förstärkas med konkreta investeringar som underlättar återstart av ekonomin, skriver Liberalerna.

Konjunkturinstitutets analyser visar att covid-19 slår betydligt hårdare mot svensk ekonomi än man trott. Vi måste agera. Företagen är grunden för vår välfärd och vårt skyddsnät, och därför har flera stödpaket satts i rullning denna vår för att rädda jobb och företag. Nu krävs även konkreta investeringar.

1. Låt statliga bolag investera. I pandemins spår minskar statliga bolag sina underhållsinvesteringar. Liberalerna är beredda att tillfälligt sänka bolagens avkastningskrav, så att investeringar kan ske här och nu.

2. Genomför myndigheternas planerade investeringar nu. Statliga myndigheter bör snabbt ta fram aktivitetsplaner för investeringar som kan initieras under de närmaste 2-3 åren. Vi är beredda att både tillskjuta medel och vidga anslagskrediter för att nödvändiga investeringar ska kunna göras tidigare.

3. Bygg ut infrastruktur. Det behövs bättre vägar och järnvägar om Sverige ska fortsätta att vara en attraktiv och dynamisk plats trots vår geografi. Underhållet måste skruvas upp och investeringar tidigareläggas. Vi behöver också bygga ut framtidens infrastruktur med elvägar och bredband i hela landet.

4. Säkra tillgången till bostäder. Bostadsbrist och trångboddhet ska bekämpas, samtidigt som fler ska kunna äga sitt boende. Genom kortare överklagandeprocesser, fortsätta förenklingar av plan- och byggregler och fri hyressättning i nyproduktion kan bostadsinvesteringar hållas uppe.

5. Säkra svensk beredskap. Vi behöver rusta vårt militära och civila försvar för att hantera framtidens utmaningar. Liberalerna har i motvind drivit att vi enligt finsk modell ska trygga tillgången till läkemedel vid kris och krig. Nu hoppas vi att fler partier sluter upp bakom oss i den frågan.

6. Investera för klimatet. Utsläpp av växthusgas behöver minskas kraftigt, samtidigt som ekonomin står stark. Vi är beredda att inrätta en lagringspeng för den som fångar in utsläpp, och ställa ut gröna kreditgarantier för att säkra omställningen i svensk basindustri.

Sverige och det svenska näringslivet kan gå stärkt ur coronakrisen. Därför behöver vi säkra att ekonomins hjul snurrar, att näringslivet kan fortsätta investera och att vi ingjuter framtidstro i Sveriges företagare. Så blir Sverige möjligheternas land.

Liberalerna

Lina Nordquist

riksdagsledamot

Helene Åkerlind

kommunalråd, Gävle

Per-Ola Grönberg

kommunalråd, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel