Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste ta eget ansvar för vår egen hälsa

Vi måste våga prata om det egna ansvaret vad gäller vår (o)hälsa. Gävleborg tillsammans med Dalarna ligger i botten vad gäller socioekonomisk status, det vill säga utbildningsgrad, inkomst och yrke, och har även bland Sveriges sämsta hälsa, skriver Patrik Stenvard och Camilla Strömberg, M.

Vad som kommer först, socioekonomisk status eller ohälsa är lite som att fråga om hönan eller ägget, att de hänger ihop råder det dock inget tvivel om . Oavsett i vilken ende man väljer att börja står det klart att detta är ett ämne som behöver tas fram i ljuset.

Välfärden står inför oerhörda utmaningar den kommande tiden och resurserna räcker inte till för att upprätthålla välfärden som vi känner den i dag. För att det inte ska behövas drastiska åtgärder behöver vi tillsammans hjälpas åt och ta ett gemensamt ansvar. Att äta rätt, röra på sig och att sova bra är grundläggande aspekt som bidrar till en bättre egen hälsa. Även det sociala samspelet med andra människor ökar vårt välbefinnande likt att ha en meningsfull sysselsättning.

Vi moderater tror på människans förmåga att fatta egna beslut och människans förmåga till att ta eget ansvar. När den egna förmågan inte räcker till ska samhället finnas där som stöd.

Politikens roll är att underlätta för människor att göra bra val. Vi moderater tror inte på förbud eller pekpinnar utan på frihet och ansvar, det är upp till varje individ att ta hand om sig själv och sin hälsa och vår uppgift att tillhandhålla verktyg som underlättar det.

Det sociala arvet är en stor bidragande faktor till dålig folkhälsa. Här måste vi med tidiga insatser och förebyggande arbete se till att barn inte ärver ohälsa. Skolans roll är oerhört viktig för att fånga upp dessa individer och ge dem rätt förutsättningar för att genomföra sin resa mot ett sundare leverne.

Vi moderater prioriterar skolhälsovården högt och här ser vi ett ökat behov av samarbete mellan elevhälsan och övrig sjukvård. Därför blir det naturligt att regionen tar ett större ansvar för elevhälsan för att undvika att elever faller mellan stolarna. Mer motion under skoltid är även det ett förslag mot en hälsosammare befolkning.

Genom att vi gemensamt tar ansvar och var och en gör vad de kan utifrån sina egna unika förutsättningar för sin hälsa minskar trycket på det offentliga och de med verkligt stora behov kan få hjälp snabbare. På så sätt är vi alla med och bidrar till att skapa förutsättningar för att välfärden klarar framtidens stora utmaningar.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Camilla Strömberg, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel