Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste ta hand om våra barn och unga – de är vår framtid

För oss moderater är det självklart att de ska ha rätt att vända sig till andra aktörer i stället för att fastna i regionens årslånga köer. Att begränsa och förhindra patientens valfrihet strider också mot patientlagen, skriver Patrik Stenvard och Camilla Strömberg, M.

Annons

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka bland barn och unga. Verksamheterna vittnar också om hur detta kryper längre och längre ned i åldrarna. Detta samtidigt som köerna till barn- och ungdomspsykiatrin växer. Enligt vårdgarantin ska du få utredning inom 30 dagar, i verkligheten kan du få vänta uppåt ett år inom Region Gävleborgs verksamheter.

Nu vill krafter inom Region Gävleborg avskaffa det fria vårdvalet vad gäller ADHD-utredningar. När vi redan har köer på uppåt ett år är detta ett dråpslag mot barn och unga som lider av psykisk ohälsa i Gävleborg.

För oss moderater är det självklart att de ska ha rätt att vända sig till andra aktörer i stället för att fastna i regionens årslånga köer. Att begränsa och förhindra patientens valfrihet strider också mot patientlagen.

Det finns flera aspekter i denna fråga, en av dem är att du som elev har svårt att få den hjälp du har rätt till i skolan om du inte har fått en diagnos på papper. Detta är ett felsteg av skolan, skollagen är tydlig när den säger att du som elev ska få den hjälp och stöd som behövs för att du ska klara av skolgången. Här måste vi från regionen sätta press på våra kommuner som hanterar skolan.

Att lida av psykisk ohälsa är en stor påfrestning för individen oavsett ålder och får ofta långtgående konsekvenser. Som vuxen kan det innebära att du inte klarar av att utföra ditt arbete och därför drabbas av ekonomiskt bortfall. Som barn riskerar du att hamna efter i skolan och då blir utbildningen lidande.

Även det sociala samspelet med andra människor riskerar att bli påverkad och kan leda till ensamhet och isolering.

Arbetslöshet, låg utbildning och ensamhet pekas ut som orsaker till dåligt mående. Det är problem vi dragits med länge i Gävleborg, samtidigt är Gävleborg det län där flest väljer att avsluta sina liv.

Detta är en fråga vi måste ta på allvar och inte kan sopa under mattan längre. Ska vi lyckas vända trenden är det av yttersta vikt att vi arbetar med tidiga insatser och tar hand om våra barn och unga – de är vår framtid.

Vi moderater står alltid på patientens sida och motsätter oss starkt dessa försämringar i tillgänglighet och valfrihet.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Camilla Strömberg, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel