Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste ta krafttag mot den psykiska ohälsan bland barn och unga

Vi måste ta krafttag mot den psykiska ohälsan som fortsätter att växa bland barn och unga. Psykiatrin har länge varit eftersatt och runt om i länets kommuner ser vi hur det förebyggande arbetet får stryka på foten när ekonomiska besparingar behöver göras, skriver oppositionens regionråd.

Det går inte att nog understryka hur viktigt det förebyggande arbetet är för att i tidiga åldrar och ett tidigt stadium fånga upp de som mår dåligt. Genom att erbjuda stöd och hjälp i tid kan vi förhindra att en lindrig psykisk ohälsa utvecklas till någonting allvarligare.

Samtidigt måste vi också prioritera barn- och ungdomspsykiatrin högre än vad vi gör idag. Det vittnas om ett ökat patientinflöde och om att köerna fortsätter att växa. Ännu vet vi heller inte vad konsekvenserna kommer att bli av stängda skolor och oro under pågående pandemi.

Ingen aktör är en ensam ö i detta arbete, här krävs samarbete mellan såväl kommunernas verksamheter som regionens. Vi M, SVG, KD och L har lagt flertalet förslag för att förbättra situationen för barn och unga – tyvärr utan speciellt mycket gehör från den (s)tyrande majoriteten. Vi har bland annat föreslagit att regionen inrättar ett barnskyddsteam, kraftigt ifrågasatt de långa köerna till barn och ungdomspsykiatrin och remisstvånget på psykiatrisk vård och vi har föreslagit att regionen tar ett större ansvar för elevhälsan. Detta är bara en del av de förslag och åtgärder vi har för att hjälpa våra barn och unga.

För varje individ som mår dåligt innebär det en personlig tragedi. Ett dåligt mående riskerar att gå ut över relationer med kompisar och familj så väl som skolgången och betyg. Det som sker i dag lägger grunden för och påverkar deras framtid. Vi vet alla att det inte går att ta igen förlorad barn- och ungdom.

Oppositionens regionråd

Patrik Stenvard, M

Alexander Hägg, M

Henrik Olofsson, SVG

Jennie Forsblom, KD

Hans Backman, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel