Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi riskerar att förlora en generation unga vuxna till långvarig arbetslöshet

Ungdomsarbetslösheten i Sverige uppgår nu till hela 30 procent och under sommaren har ökningen av inskrivna på Arbetsförmedlingen främst bestått av unga människor, skriver Eva Cooper och Lotta Petterson.

Vi befinner oss i halvtid just nu. Mitt emellan riksdagsvalen. En mandatperiod som inte påminner om någon annan i modern tid. BNP rasade med 8,6 procent andra kvartalet 2020, jämfört med första kvartalet. Det är ett historiskt stort ras.

Även om Sveriges ekonomi har krympt, är de flesta bedömare överens om att det kunde ha sett värre ut, och att Sverige har klarat sig hyggligt jämfört med många andra europeiska länder.

Detta är förstås en klen tröst för de företagare som fortfarande inte har sett kunderna återvända eller kurvorna vända uppåt.

Utan att försöka släta över: Gävleborgs län har på många sätt varit lindrigt drabbade jämfört med många delar av landet. Vi har som län klarat oss hyggligt i ett land som klarat sig hyggligt.

Här finns också en ovanlig optimism om tillväxten i framtiden (se Småföretagsbarometern Gävleborg 2020). Den optimismen är viktig att fånga upp för att vi ska klara av de tuffa tider som trots allt väntar.

Sedan vecka tolv har antalet personer som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen varit betydligt högre än föregående år. Samtidigt har färre av de inskrivna arbetssökande gått till arbete. Arbetslösheten bedöms öka till över tio procent och det kommer ta flera år innan den återhämtat sig till förkrisnivåer.

Under ekonomiska kriser och perioder med ökande arbetslöshet har unga historiskt sett, både i Sverige och internationellt, drabbats snabbare och hårdare.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige uppgår nu till hela 30 procent och under sommaren har ökningen av inskrivna på Arbetsförmedlingen främst bestått av unga människor. Anledningen är dels att det finns färre sommarjobb på grund av coronapandemin och att lediga tjänster fyllts av äldre personer som blivit arbetslösa under året.

Det finns således just nu en stor risk att förlora en generation unga vuxna till långvarig arbetslöshet. Och Gävleborg har tyvärr en allt för lång tradition av skyhög ungdomsarbetslöshet och samtidigt ett av landets sämsta företagsklimat. Hur vill riksdagspolitikerna undvika detta? Vad kan vi göra tillsammans, näringsliv och politik, för att krisens effekter ska vara så milda det bara går?

Företagarna Gävleborg och Svenskt Näringsliv Gävleborg samlar därför riksdagspartierna toppnamn till en debatt den 14 september, något som vi gör i samarbete med tidningarna i länet så att så många som möjligt kan ta del av vad politikerna vill göra för att återhämtningen efter krisen ska gå undan. (Sändningen sker på gd.se)

Men debatten är bara en av alla de saker vi arbetar med för att fortsätta kämpa för ett län med fler växande och framgångsrika företag. Företagare är både samhällsbärare, jobbskapare och välfärdsbyggare och när de mår bra, då mår Gävleborg bra.

Eva Cooper

regionchef Företagarna Gävleborg

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel