Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi säger nej till sprututbytesverksamhet vid skola

Den lågtröskelmottagning för drogmissbrukare med tillhörande sprututbytesverksamhet som planeras i Gävleborg har länge varit föremål för heta debatter och politisk diskussion. Det är begripligt då sprututbyte är en kontroversiell fråga som framkallar många känslor.

I början av juni framkom ny information om den lågtröskelmottagning som planeras på Södertull i Gävle, ingen riskanalys har utförts i syfte att undersöka verksamhets påverkan på närliggande verksamheter. Exempelvis ligger gymnasiet Polhemskolan alldeles i närheter och det planeras även för byggandet av en högstadieskola där. Vi anser inte att det går att bortse från risken att en verksamhet som vänder sig till missbrukare också attraherar och drar till sig dem som säljer droger. Det är ytterst olämpligt om Region Gävleborg skulle vara bidragande till att skolelever kommer i kontakt med droghandel.

Syftet med en lågtröskelmottagning med tillhörande sprututbytesverksamhet är att minska smittspridning av bland annat hepatit C genom att erbjuda sprutnarkomaner rena sprutor i utbyte med gamla, det sägs också vara ett sätt att komma i kontakt med missbrukare och hjälpa dem till drogfrihet. Många är de som talar för denna typ av verksamhet, vi har dock inte fått något svar på frågan kring hur många som går från missbruk till drogfrihet med hjälp av detta.

Fokus måste ligga på att få människor att sluta använda droger och att minimera antalet som börjar bruka droger. Då blir det motsägelsefullt att Region Gävleborg via sprututbyte erbjuda verktyg för att injicera droger. Man kan också fråga sig vad nästa steg blir, kommer vi att se fix-rum som finns i nåra grannländer? Där anordnas lokaler för missbrukare där de kan injicera sina droger i en ren och steril miljö.

Vi i moderaterna i Region Gävleborg anser att detta är fel väg att gå och säger därför nej till sprututbytesverksamhet.  Vi anser istället att man bör arbeta med uppsökande verksamhet för att verkligen nå alla som är i behov av hjälp och vi anser att fokus ska ligga på att få människor att sluta bruka droger – inte ge dem verktyg till fortsatt missbruk. 

Patrik Stenvard (M)

Regionråd i opposition

AnnCharlotte Granath (M)

vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel