Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi satsar på och prioriterar 200 miljoner mer till sjukvården

Region Gävleborg hade redan före coronapandemin stora utmaningar, både ekonomiskt och inom vården. Därför satsar vi i vår budget på långsiktiga lösningar för att gå till botten med de ständigt återkommande ekonomiska underskotten och för att en gång för alla komma till rätta med situationen i vården, skriver oppositionens regionråd.

Vi satsar 200 miljoner mer på sjukvården än de styrande partierna S, V, C och MP. Av dessa är 100 avsatta för att förbättra arbetsförhållandena för våra medarbetare. Grundbemanningen ska öka och lönestrukturerna ska ses över. 100 miljoner går oavkortat till att stärka upp och utveckla länets hälsocentraler för att dessa ska kunna fortsätta erbjuda god vård nära invånarna. Tillskillnad från den (s)tyrande majoriteten vill vi utveckla primärvården – inte avveckla den.

För att arbeta bort vårdskulden, som ökat drastiskt under pågående pandemi, inrättar vi en regional ”kömiljard”. Men det behövs mer, vi vill ta ett helhetsgrepp om sjukvården i Gävleborg och ta fram en långsiktig plan för att vi ska kunna möta dagens och morgondagens förväntningar och utmaningar.

Återigen räddas en katastrofal ekonomi av tillfälliga statsbidrag. Även om ekonomin just nu är okejpå det stora hela så går många verksamheter fortfarande med stora underskott. Då detta är ett ständigt återkommande problem behövs långsiktiga lösningar och plan för en ekonomi i balans.

Antalet medarbetare inom Region Gävleborg ökar. Andel administrativ personal ökar dock dubbelt så snabbt som antalet medarbetare i vården. För att vara ekonomiskt ansvarsfulla inför vi ett anställningsstopp i den centrala administrationen.

Det finns onekligen utmaningar både idag och i framtiden. Trots det har vi tillförsikt. Identifierar vi problemen öppnas också möjligheterna för att komma tillrätta med dem. Vi tror på och arbetar för en ljus framtid i Gävleborg.

Oppositionens regionråd

Patrik Stenvard, M

Alexander Hägg, M

Henrik Olofsson, SVG

Jennie Forsblom, KD

Hans Backman, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel