Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi ska göra vårt, men staten ska göra sitt för ett tryggare Gävle

”Pojke blev inte rånad på sin mobil av gäng.” ”Bil blev inte uppbränd av maskerade personer.” Detta är rubriker man aldrig ser i tidningen. Ändå är det dessa förhållanden som är det vanliga i umgänget mellan människor. Motsatsen är det avvikande. Det som strider mot hur civiliserade människor är mot varandra. Vi stjäl inte, vi förstör inte, vi skadar inte, skriver Liberalerna Gävle.

Annons

För att upprätthålla ett ordnat och tryggt samhälle och motverka att framför allt unga människor väljer destruktiva vägar gör vår kommun mängder med förebyggande insatser.

Skolan ger utbildning för vägen till hederligt arbete. Kultur och fritid skapar möjligheter till meningsfull fritid. Gavlegårdarna håller ordning och skapar trygga miljöer i sina stadsdelar och stödjer meningsfulla aktiviteter för framförallt de unga hyresgästerna. Socialtjänsten kan stödja den som har det svårt och hjälpa den som är på väg åt fel håll.

Vi nämner dessa insatser eftersom vi själva är med och påverkar dem som politiker. Med detta sagt vill vi inte förringa alla de goda insatser som görs av ideellt arbetande människor runt om i vår kommun för att Gävle ska vara en bra plats att leva på, oavsett vem man är.

Likväl väljer vissa unga personer, som de förebyggande insatserna var tänkta att nå, att gå en destruktiv väg. Förstöra för andra medmänniskor och kränka deras frihet. Såvida inte man i lagens mening bedöms vara psykiskt sjuk är valet att gå den destruktiva vägen ett aktivt medvetet val.

Det finns inga ursäkter. Möjligen förklaringar varför man bar sig illa åt, men inga ursäkter. Personer som medvetet väljer att kränka andra människors frihet och förstöra för dem, har kommunen svårt att stoppa. Faktum är att det är inte heller kommunens roll, utan statens.

Det är statens roll, via riksdagen, att se till att vi i landet har lagstiftning som gör att unga personer som väljer brottets bana stoppas tidigt. Det är statens roll att se till att brottsoffer får upprättelse, oavsett förövarens ålder.

De förövare som är för unga för att sitta på anstalt, är inte för unga för att konfronteras med sina handlingar och ges möjlighet att gottgöra de människor som gjorts illa och vars frihet man har kränkt. Samhällets svar på ungas brottslighet ska komma snabbt och bli kännbart. Brottsoffer måste få sin upprättelse även om förövaren är ung.

Vi kommunpolitiker ska fortsätta stödja de förebyggande insatser som görs av kommunens förvaltning och dess bolag och av andra aktörer. På så sätt främjar vi en långsiktigt trygg utveckling i vår kommun.

Det arbetet underlättas av om riksdagen ser till att det finns effektiva verktyg att stoppa unga brottslingar i tid. Ser staten till detta, har kommunen lättare att främja vägen mot ett hederligt liv för dem.

Liberalerna Gävle

Per-Åke Fredriksson

Evelyn Klöverstedt

Lena Ödeen

Michael Mölck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel