Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi ska kroka arm med alla goda krafter för att återställa tryggheten

 
Bilbränderna i Sätra
Visa alla artiklar

De bilbränder som drabbat Sätra är något vi tar på allra största allvar. Det är helt oacceptabelt att skapa fara för andra och förstöra någon annans egendom. Vi förstår den oro, ilska och frustration som många nu känner. Mot bakgrund av detta ser vi det som av yttersta vikt att från kommunledningen kunna ge besked till alla Gävlebor om vilka trygghetsåtgärder som genomförs både här och nu, men också på lång sikt för att stärka tryggheten i hela Gävle, skriver de styrande kommunalråden.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet tillträdde som kommunledning för ett år sedan och har sedan dess växlat upp trygghetsarbetet och ökat både insatser och resurser.

Tillsammans med våra lokala poliser, socialtjänsten, Gavlegårdarna med flera, har vi under en längre tid arbetat intensivt för att ta fram förslag på vilka områden där kommunala ordningsvakter och fler trygghetskameror kan göra störst skillnad och mest nytta för trygghet och bidra i Polisens arbete med att stävja och klara upp brott.

Vi i majoriteten kommer utifrån detta gå fram och föreslå att ansöka hos Polismyndigheten för att få införa kommunala ordningsvakter och trygghetskameror i centrala Gävle och delar av Sätra och Andersberg.

Detta är en del av majoritetens budgetsatsning på trygghet som påbörjades i vår första gemensamma budget, men som i årets budget byggs på ytterligare med ett större trygghetspaket. Under 2019 startades ett helt nytt och omfattande arbete med att steg för steg ta fram trygghetsplaner för Gävles alla stads- och kommundelar.

Trygghetsplanerna kräver ett grundläggande arbete och innehåller konkreta insatser för att både identifiera och genomföra trygghetsskapande åtgärder utifrån de lokala behoven. Först ut i detta arbete var Brynäs och Andersberg där vi hittills prioriterat närmare två miljoner kronor för att snabbt börja åtgärda trygghetsproblem i den offentliga miljön.

Nu ska fler trygghetsplaner påbörjas och Sätra kommer vara en av de stadsdelar där arbetet startar. Utöver detta har vi i år även höjt grundanslaget till kommunens fritidsgårdar, den första höjningen sedan 2012. Gavlegårdarna fortsätter dessutom förnyelsearbetet av Brynäs och Andersbergs centrum och vi fördelar omkring 8 miljoner kronor till föreningslivet via bosociala medel.

Det här är insatser som vi nu kompletterar med, utöver det som idag redan genomförs av kommunen. Patrullerande väktare och befintliga kameror, men framförallt det långsiktiga och helt avgörande arbetet dagligen inom skolan, föreningslivet, fritidsgårdarna, socialtjänsten och deras fältassistenter.

Kommunen ska fortsätta kliva fram och kroka arm med alla goda krafter. Det finns inte bara en lösning för att förebygga brott och brottens orsaker. Det behövs en hel verktygslåda. Det är därför vi fortsätter att öka både insatser och resurser.

Majoritetens kommunalråd

Åsa Wiklund Lång, S

kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Therese Metz, MP

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel