Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi står fast vid vårt ja till vindkraftverken vid Utposten 1

En del människor tycker att de är fula, andra att de är vackra, men denna estetiska dimension anser vi inte ska hindra utbyggnaden vid Utposten, skriver Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen är positiv till vindkraftssatsningar som i kombination med satsningar på sol, energihushållning och ny livsstil kan minska koldioxidutsläppen. Gävlekretsen har i samråden uttalat oss positivt till en begränsad vindkraftssatsning utanför Iggön, Utposten 1. Vi står fast vid detta efter att ha tagit del av miljökonsekvensbeskrivningen.

Sverige och Europa behöver en stor utbyggnad av förnybar energi, och vindkraft till havs är en viktig del i denna utveckling. Området utanför Gävle är utpekat som ett lämpligt för detta. En del människor tycker att de är fula, andra att de är vackra, men denna estetiska dimension anser vi inte ska hindra utbyggnaden vid Utposten.

Miljövinsterna med vindkraft är stora, om de ersätter fossila drivmedel och kärnkraft. Dessa satsningar måste kombineras med skydd av biologisk mångfald.

Miljökonsekvensbeskrivningen visar jämförelsevis liten påverkan på fåglar, fladdermöss och fisk (förbud för bottentrålning kan till och med förbättra fiskbeståndet). Strömming kan störas under konstruktionsfasen och därför bör företaget undvika viktiga lekområden eller undvika konstruktion under lekperioden.

Efter Utposten 1 har det även kommit in ansökningar om ytterligare vindkraft i Utposten 2, Gretas Klackar och Utknallen. Kretsen har i samrådsyttrande ställt oss mer avvaktande till detta, då den samlade effekten av alla dessa kraftverk innebär en större påverkan.

Per Olof Erickson

Lars Igeland

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel