Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill ge företagen riktiga pengar – inte lån

Moderaterna arbetar hårt för att rädda jobb och företag. Det är därför vi under flera veckors tid drivit på för större och snabbare direkta stöd till företag som var friska innan coronapandemin drog in över världen, skriver Lars Hjälmered och Lars Beckman.

Replik till Tobias Andersson och Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna: Ingen har undgått den ekonomiska kris som företag runt om i Sverige och världen nu genomlever. Coronaviruset har slagit ut både efterfrågesidan och leveranskedjorna till följd av de åtgärder som nu vidtas för att stoppa smittan.

För ett litet och handelsberoende land som Sverige innebär det enorma påfrestningar. I dessa tider har riksdagens partier lagt oenigheter åt sidan för att både hjälpa regeringen att rädda jobb och företagande men än viktigare, även drivit regeringen i rätt riktning. Det innebär dock inte att saker och ting inte ska tas i rätt ordning.

Direktstöd till företag är en finanspolitisk fråga och ska således också behandlas på finansutskottet. Det finns ingen konflikt här, men saker och ting måste göras på rätt sätt.

Moderaterna arbetar hårt för att rädda jobb och företag. Det är därför vi under flera veckors tid drivit på för större och snabbare direkta stöd till företag som var friska innan coronapandemin drog in över världen.

Vi vill ge dem riktiga pengar – inte bara lån – som går rakt in i deras verksamheter. Till slut fick regeringen finna sig i den majoritet som finns i riksdagen. Nu kommer de företag som går på knäna på grund av coronakrisen att få ett betydligt större stöd. Det är bra, och mycket tack vare Moderaternas idoga arbete.

Fortsättningsvis måste regeringen också byta ekonomisk strategi för att rädda jobben. Över 200 000 personer riskerar att bli långtidsarbetslösa. Det handlar om slopade arbetsgivaravgifter, korttidspermittering på heltid och ett kraftfullt stöd som täcker fasta kostnader i företag som har förlorat stora delar av sina intäkter. Detta summerar till 100 miljarder kronor per månad under krisens akuta fas.

Ingen tvekar på att Moderaterna gör vad vi kan för att rädda jobb och företag – i Gävleborg och i Sverige, men för att klara det så måste saker och ting göras på rätt sätt så det inte bara blir ett slag i luften och symbolpolitik.

Moderaterna

Lars Hjälmered

näringspolitisk talesperson

Lars Beckman

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel