Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill göra det tillsammans med er, i Gävle

Vår utgångspunkt är Gävle kommun tillsammans med fastighetsägare och företag ska bygga denna stad tillsammans. För att vi vill – inte för att någon tvingar någon annan, skriver Erik Holmestig, C.

Jonas Alm och Ralph Brodin, ordföranden för företagarföreningarna på Näringen respektive Brynäs har riktat en rad frågor till oss i kommunledningen när det gäller Näringen.

Under kommande 20 år sker stadsomvandlingen av Näringen. Det är en mångmiljardinvestering där över 20 miljarder kronor investeras i Gävle till år 2040 i de infrastruktursatsningar som Trafikverket planerar genom ett avtal mellan staten, Region Gävleborg och Gävle kommun.

Staten bygger ny järnvägsstation vid sjukhuset, flyttar bangården och drar om Ostkustbanan och Bergslagsbanan. Gävle kommun i sin tur ställer om Näringen till en av Europas mest hållbara stadsdelar och bygger ett nytt verksamhetsområde i Tolvforsskogen på 1 000 hektar med ett av Nordens bästa logistiklägen.

Under kommande 20 års byggboom på Näringen, omläggningen av järnvägen, nya stationslägen, vägar och gator räknar vi med att människor arbetar med projektering, schaktning, anläggning, bygg, maskinunderhåll, löneutbetalningar, förarutbildning, rördragning, avverkning, transporttjänster, övernattning, kalkylering, luncher, skylttillverkning och annat för tvåsiffriga miljardbelopp.

Just nu jobbar ett 30-tal konsulter med undersökningar om ekonomi, mark, kulturmiljö, klimatutmaningar och miljöpåverkan och kommunen träffar fastighetsägare och arrangerar Öppet hus för att berätta och få veta mer om verksamheterna på Näringen. Vi i är i ett mycket tidigt skede och jag förstår att det kan upplevas frustrerande att de inte finns svar på alla de frågeställning som finns från berörda företag. Innan alla undersökningar är klara kan vi inte ge utförliga svar på alla frågor, men en rad saker finns det besked om:

Om 20 år kommer Näringen att se helt annorlunda ut. Det kommer att vara en blandad stadsdel med cirka 6 000 bostäder och massor av service, verksamheter, företag och rekreation. Vi ser inte att det ska finnas företag eller verksamheter med kraftig miljöpåverkan mitt i denna stadsdel. Vår utgångspunkt är Gävle kommun tillsammans med fastighetsägare och företag ska bygga denna stad tillsammans. För att vi vill – inte för att någon tvingar någon annan.

Vi jobbar för fullt med att ta fram ny verksamhetsmark inom kommunen. Arbetet med ytterligare en etapp på Ersbo har just inletts. Vid undersöker möjligheter för ytterligare verksamhetsmark i Forsbacka, Hedesunda, Järvsta och kring Gävle Hamn. Och vi håller på att förverkliga ett stort nytt verksamhetsområde i Tolvfors där två europavägar, tre järnvägar och Ostkustens största containerhamn möts som ger starka konkurrensfördelar och stora utvecklingsmöjligheter för hela Gävleregionen. Vi vill att det ska finnas flera alternativ att välja på – för företag på Näringen, för andra företag i Gävle, och för företag som vill till Gävle. 

Det finns flera frågor som berör eventuell ersättning för företags framtida flyttkostnader och vem som ska bekosta det. Om kommunen gör markmarkaffärer med ett företag så kommer villkoren i den affären att beskriva alla förutsättningar.

Det kan handla om när saker ska ske, till vilka priser, vilket skick respektive fastighet ska vara i, och vem som bekostar vad. Det behöver kommunen och respektive företag komma överens om i respektive affär.

Det krävs mycket omfattande undersökningar och utredningar innan kommunen, tillsammans med er andra aktörer, kan bestämma i detalj hur Näringen kommer att se ut. Vi måste känna till markförhållanden, föroreningar och översvämningsrisker först. Sådant tar tid. Vi vill inte basera utvecklingen av Näringen på hafsverk och både undersökningar och dialog kommer att fortsätta. Vi måste tillsammans under tiden hitta bästa möjliga lösningar. På kort och lång sikt. 

Satsningarna ger många arbetstillfällen och affärsmöjligheter för Gävles invånare och företagare under 20 år framåt. Vi vill göra detta tillsammans med företag på Näringen– i Gävle!

Erik Holmestig, C

kommunalråd, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel