Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill ha en jämlik sexualkunskap!

Sex är njutning inte bara biologi. Vi alla kommer på något sätt att utforska och experimentera med vår sexualitet. Det som i dag ses som normen är att vara heterosexuell. När man även i skolans sexualkunskap nästan uteslutande bara får lära sig om sex mellan man och kvinna skapar det en skev bild av sexualitet, men det vill vi ändra på, skriver Madeleine Larsson och Joséphine Närholm, Moderat skolungdom.

I dag är det huvudsakliga innehållet av sexualkunskapen graviditeten, mens, samt de reproduktiva organen hos mannen och kvinnan. Det passade nog när sexualkunskapen blev obligatorisk år 1955. Men människan och hennes relationer och normer har förändrats sedan dess. Sex är mer än biologi, speciellt för unga i dagens samhälle.

Dessutom är sex inte bara menat mellan en man och en kvinna. Därför vill vi ändra namnet från ”sex och samlevnad” till ”sexualitet och relationer”, vilket redan i namnet skulle inkludera HBTQ.

Dessutom vill vi ändra Skolverkets skrivelser där det står att skolan ska undervisa om vad som är kvinnligt och manligt inom sex och samlevnad. Vi tycker inte att det ska finnas någon mall där man styrs in i vad som är just kvinnligt och manligt.

Vi tror att ett namnbyte och ändringar i skolans skrivelser skulle resultera i att information om sex mellan HBTQ-personer skulle inkluderas i undervisningen.

Eftersom var femte ungdom på något sätt identifierar sig inom HBTQ-spektrumet, enligt en studie från Independent, är det orimligt att dessa personers sexualitet inte tas upp i undervisningen. Det är minst lika viktigt som information om sex mellan en man och en kvinna. Det skulle vara ett steg i rätt riktning för normaliseringen av HBTQ-gemenskapen.

Rådande skrivelser tydliggör inte heller när man ska börja utbildningen av sexualkunskap, utan istället har man riktlinjer som “i högstadiets slut” alltså omkring årskurs 8-9. På grund av den bristande information om sex i kombination med att pornografi är en väldigt stor del av ungas vardag kan det lätt bildas en förvriden bild hos unga vad sex egentligen är, speciellt inom HBTQ då det inte alls uppmärksammas i skolundervisningen.

För att sammanfatta vill vi byta namn på delmålet till ”sexualitet och relationer” i syfte att inkludera HBTQ. Vi vill införa obligatorisk undervisning om säkert sex mellan HBTQ-personer och även införa sexualkunskap tidigare än årskurs 9, då vi vet att ungdomar utforskar sin sexualitet tidigare än så. Det skulle ge oss en jämlik sexualundervisning!

Moderat skolungdom

Madeleine Larsson

ordförande Gävleborg

Joséphine Närholm

ordförande Södermanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel