Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill ha en levande kultur i Gävleborg

Centerpartiet vill därför att det klargörs att covid-19 kan utgöra grund för force majeure eller hinder utanför arrangörens kontroll. Vi vill också att de ska kunna ersätta den som bokat eller köpt en biljett med ett presentkort eller liknande i stället för återbetalning, skriver Magnus Svensson och Carina Ohlsson, C.

Den kris som världen går igenom till följd av covid-19 påverkar vår ekonomi, drabbar våra företag och begränsar människors vardag. Upplevelseindustrin är inget undantag. Arrangörer inom kultur, idrott och nöje upplever stora inkomstbortfall när efterfrågan upphört.

De insatser som Centerpartiet genomfört tillsammans med regeringen och Liberalerna för att rädda svenska företag och stabilisera vår ekonomi är historiska i sin omfattning, men många tjänsteföretag inom upplevelsebranschen har trots detta fortsatt stora och akuta svårigheter.

För att minska smittspridningen tvingas arrangörer skjuta på-,eller ställa in evenemang. Den som köpt en biljett har enligt lag rätt att få pengar tillbaka. Arrangörer som gjort stora investeringar riskerar att förlora både den och intäkter man fått från bokningar och biljettförsäljning. En hel bransch riskerar att gå under om regeringen inte väljer att agera.

Centerpartiet vill därför att det klargörs att covid-19 kan utgöra grund för force majeure eller hinder utanför arrangörens kontroll. Vi vill också att de ska kunna ersätta den som bokat eller köpt en biljett med ett presentkort eller liknande i stället för återbetalning. Det finns ett nationellt och lokalt intresse av att arrangörer finns kvar den dagen krisen har lagt sig och vi återigen kan börja gå på konserter elleruppleva idrott live. Utan dessa företag dör en stor del av nöjes- och upplevelsemöjligheterna i Sverige.

Ett presentkort eller garanterad plats på nästa års föreställning kan kännas som en klen tröst för den som länge sett fram emot ett evenemang. Men alternativet kan vara ännu sämre. Finns arrangören inte kvar riskerar alla som köpt en biljett att bli utan både pengar och värdebevis. Om arrangörer i stället kan ersätta gästen på annat sätt innebär det bättre förutsättningar att faktiskt få uppleva det man betalat för, samt att i framtiden kunna boka nya upplevelser med samma anordnare.

Upplevelsebranschen spelar en viktig roll för det lokala näringslivet. Den skapar jobb och uppmärksammar andra besöksmål på orten. En attraktion eller event som Världsarvsgårdarna, spelstämmorna, Gefle Metal Festival, Rock the Mountain eller alla pridefestivaler med flera enar inte bara människor. Långsiktigt bidrar den också ekonomiskt till en kommun eller region. Många orter är det lokala näringslivet under sommaren helt beroende av liknande kulturevenemang, stora och små.

Som beslutsfattare är det viktigt att vi fattar beslut som är effektiva och gynnar oss alla i ett längre perspektiv. Vi måstese till att svenska företag överlever den här krisen och kan fortsätta skapa arbetstillfällen, produkter och tjänster. Att underlätta för arrangörer att åberopa force majeure och ersätta konsumenten med ett värdebevis istället för återbetalning gynnar Sverige i längden

Region Gävleborg har inom kulturområdet löpande dialog med samarbetspartners och arrangörer. Vi följer utvecklingen och tar löpande beslut, vilket kan innebära att arrangemang kan ställas in eller skjutas upp med kort varsel

Vi har tagit en rad beslut i kultur- och kompetensnämnden som ger kulturen och olika evenemang en bättre chans till att leva vidare:

Vi kommer inte att kräva återbetalning för de projekt, arrangemang och verksamheter som har ställts in, skjuts fram eller förändrats.

För att hantera situationen framöver kan ni i första hand planera om, skjuta upp eller ställa in aktiviteter.

När det gäller redovisning och uppföljning anpassar vi det efter er kapacitet och era möjligheter. Det innebär att datum för att skicka in verksamhetsberättelser och liknande kan flyttas fram. Önskar ni att senarelägga årsmöten för att garantera den demokratiska förankringen är det en möjlighet.

Vi har förlängt nuvarande kulturplan och biblioteksplan ett år. Detta för vi vill ha en god demokratisk gång i skapandet med många inspel.

Under våren har vi även gjort två nya typer av utlysningar ”Särskilda uppdrag till kulturskapare” och ”Särskilt bidrag 2020 till föreningar som arrangerar professionellt kulturutbud”.

Vi vill ha en levande kultur i Gävleborg efter denna pandemi, vi vill ha företag som jobbar med event. Vi vill att du som medborgare skall få ta del av detta även i framtiden. Så det vi gör nu är att möjliggöra kultur för framtiden.

Magnus Svensson, C

regionråd, ordförande i kultur- och kompetensnämnden i Gävleborg

Carina Ohlsson, C

ersättare i kultur- och kompetensnämnden i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel