Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill se ett rödare och grönare Gävle

Generella sparbeting på mer än 400 miljoner kr är oacceptabelt för Vänsterpartiet. Gävle kommun ska i nuläget inte medverka till försämringar och ökad arbetslöshet, skriver Maritha Johansson och Owe Hellberg, V.

Pandemin har påverkat världen och det svenska samhället på ett sätt som inte skådats tidigare. Delar av näringslivet har svårt att klara rådande situation med betydligt högre arbetslöshet som följd. Den offentliga sektorn har klarat krisen bättre. Regeringens ökade stöd till kommuner och regioner är tillfälliga och otillräckliga för att täcka Gävle kommuns underskott för planperioden.

Generella sparbeting på mer än 400 miljoner kr är oacceptabelt för Vänsterpartiet. Gävle kommun ska i nuläget inte medverka till försämringar och ökad arbetslöshet. Vänsterpartiet vill därför att överskottsmålet tas bort under planperioden, vilket skapar utrymme för satsningar inom bland annat skolan, vården och kulturen.

Vänsterpartiet vill satsa totalt 220 miljoner kronor på det sociala hållbarhetsprogrammet och det Miljöstrategiska programmet. Medlen ska fördelas till nämnderna med syfte att bidra till en ökad trygghet i våra skolor och stadsdelar och klimatsatsningar för att nå målet om att Gävle ska vara klimatneutralt 2035.

Satsningar på sollcellsanläggningar på kommunens fastigheter och se till att det finns laddstolpar för elbilar på kommunala parkeringar kan vara några exempel. För att nå målet måste energianvändningen minska radikalt. Fler måste åka kollektivt och Vänsterpartiet vill behålla den avgiftsfria kollektivtrafiken för pensionärer

Vi vill gå till handling och vidta åtgärder för att minska arbetslösheten i Gävle kommun, så att fler kommer ut i egen försörjning. Genom att öka bemanningen inom omsorgen tar vi bort de ofrivilliga delade turerna. Vidare vill vi vidareutveckla resursfördelningssystemet för att ge skolelever mer likvärdiga förutsättningar. Vänsterpartiet vill kommunalisera fritidsgårdarna och behålla närbiblioteken i stadsdelarna, samt öka bidrag till idrottsföreningar och Gävle teater.

Vi vet att investeringar i människor, särskilt under barndomen ger vinst på längre sikt. Det visar sig bland annat genom att fler klarar skolan, utbildar sig, arbetar och kan försörja sig. Att barn växer upp under trygga förhållanden är en av samhällets grunduppgifter. För detta behövs ett hållbart socialt arbete, en stabil samhällsorganisation och hållbara relationer. Ingen ska vara hemlös i Gävle kommun.

Genom att tillfälligt sänka avkastningskravet vill vi skapa förutsättningar för Gavlegårdarnas hyresgäster att slippa hyreshöjningar för 2021.

Vi kan inte acceptera besparingar på 400 miljoner kronor. Gävle kommuns medborgare är i behov av förbättringar, inte försämringar.

Vänsterpartiet Gävle

Maritha Johansson

kommunalråd

Owe Hellberg

ersättare i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel