Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill ta bort 18-årsgränsen för att byta juridiskt kön

Det finns en väldig kraft i att komma ut, du vinner något. Alla människor vill bli sedda och älskade för den de är. Människor kommer ut över hela världen även i länder där det är belagt med dödsstraff, skriver Kristian Ek och Rejn Karlgren, MP.

Att komma ut sker inte bara en gång. Du kan behöva komma ut många gånger, första gången kanske för dig själv och sen gång på gång när du möter nya sammanhang. Det finns människor som aldrig kommer ut, för att de inte vågar, för att de bedömer att de riskerar för mycket, eller för att de inte vågar möta sig själv.

Den 11 oktober är det internationella komma ut dagen. Att komma ut kan betyda mycket men handlar i grund och botten att veta vem en är och att visa det öppet för omgivningen. Det är bara den som bryter mot normen som behöver komma ut.

Smaka på den en stund.

Normen är lömsk, för den som tillhör normen försvinner den och den blir lätt osynlig. Alla är inte medvetna om att de befinner sig mitt i, och kanske även bidrar till att uppehålla den.

Normer ändras över tid, varierar beroende på vart du lever i världen.

I många länder är det förbjudet att exempelvis vara homosexuell eller transperson.

Sverige är ett av de bästa länderna i världen att komma ut i, vi har kommit långt när det gäller lagar kring mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet och demokrati.

Det finns en väldig kraft i att komma ut, men det är inte riskfritt. Oavsett orsak till att du kommer ut finns en osäkerhet kring hur omgivningen ska bemöta dig, allt från vänner och närstående till skola, arbetsplats och samhället i övrigt.

Statistiken visar att exempelvis unga transpersoner ligger i topp när det gäller psykisk ohälsa. Det betyder däremot inte att alla unga transpersoner mår psykiskt dåligt, inte heller att de nödvändigtvis gör det för att de är just transpersoner.

Kanske händer inget av det som du oroat dig för, men oron har funnits och kommer ofta fortsätta att finnas för den som avviker från normen

Förskola och skola har stor möjlighet att underlätta för HBTQ personer genom normkritisk pedagogik och via sexualundervisningen.

Lärarna behöver få verktyg för att kunna vara goda förebilder och för att ge en bred och inkluderande undervisning kring sexualitet och samtycke, så att alla elever får grundläggande kunskap kring även det som inte är inom den snäva normen. Regeringen måste därför föreslå obligatorisk utbildning i sex- och samtycke för alla lärarstudenter. Det behövs även skärpta skrivningar om jämställdhet, samtycke och hedersrelaterat våld i de nya förslagen till läroplaner och kursplaner. Lärare som redan undervisar i sex- och samlevnad ska få kompetensutveckling.

Miljöpartiet ser att det är av största vikt att en moderniserad könstillhörighetslag som skiljer på den medicinska och juridiska processen kommer på plats. Det ska inte krävas medicinska ingrepp för att få sin könstillhörighet erkänd juridiskt. Det innebär konkret att en person ska kunna byta juridiskt kön utan utredning.

Utredningen behövs endast för att avgöra om det finns ett behov av medicinska ingrepp. Alla transpersoner har inte dessa behov, och alla transpersoner har inte samma behov. Vi vill ta bort 18-årsgränsen för att byta juridiskt kön. Vi har inte politiskt bestämda åldersgränser för annan vård, det betyder inte att läkare inte gör och ska göra bedömningar i de enskilda fallen.

Miljöpartiet vill att alla människor ska behandlas lika oavsett kön, könsidentitet könsuttryck och sexuell läggning.

Miljöpartiet vill också lagen ska anpassas så att den blir könsneutral och stärka rättigheterna för stjärnfamiljer samt stärka asylrätten för HBTQ-personer.

Miljöpartiet

Kristian Ek

tf. sammankallande i jämställdhets- och mångfaldskommittén

Rejn Karlgren

ledamot i jämställdhets- och mångfaldskommittén med ansvar för HBTQ-frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel