Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viktigt att vi lyssnar på våra lokala markägare i arbetet med den biologiska mångfalden!

I dag den 22 maj är det biologiska mångfaldens dag. I Sverige har vi en unik kombination av skog, hav, land och djurliv. Vi som bor i Sandvikens närområde är lite extra bortskämda. Här finns en sällsynt blandning av både natur och miljö som vi måste vara rädda om, skriver Martin Eriksson och Maria Vestlund, C.

Vi har ett rikt djurliv i skogarna, ett stort utbud av härliga sjöar och många vackra landskapsmiljöer. Här kan vi promenera med våra hundar, ta en tur med våra båtar på sommarkvällarna för att fiska eller driva våra lantbruk. Det som är en eftertraktad resedestination för många är bara runt husknuten för vissa av oss.  

Biologisk mångfald innebär att det finns olika typer av natur och miljö. Det handlar om att slå vakt om en stor genetisk variation inom olika arter. Tyvärr ser vi hur den biologiska mångfalden minskat på flera håll, både lokalt och globalt. För oss centerpartister har detta länge varit en viktig fråga. Att skydda värdefull natur och hotade arter är en central uppgift för miljöpolitiken. Vattendragen, skogarna och vårt grundvatten är alla viktiga förutsättningar för vår livskvalitet och en hållbar utveckling. 

I vårt gemensamma arbete med att bevara den biologiska mångfalden måste en stor del av ansvaret även ligga på de som känner naturen bäst. Därför är det väldigt viktigt att vi lyssnar på våra lokala skogsägare och lantbrukare. Vi måste lita på dessa engagerade människors lokalkännedom och förmåga att sköta en hållbar förvaltning av skog och produktion av livsmedel.

Några av de främsta prioriteringarna för oss centerpartister är därför att dra nytta av växters förmåga att rena luft och vatten genom ett hållbart skogsbruk. Att låta markägare få mer att säga till om i det viktiga jobbet att bevara mångfalden. Samt att värna om bin och andra pollinerande djur som är en fundamental förutsättning för växternas egna naturliga befruktning.

Martin Eriksson, C

kretsordförande

Maria Vestlund, C

vice kretsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel