Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vilket sammanhang är rätt sammanhang, Jörgen Edsvik?

Att ta fram trygghetsplaner för stadsdelarna är bra, det står Moderaterna bakom. Men vi får inte tillåtas bli passiva medan de planerna tas fram, skriver William Elofsson, M.

Annons

Jörgen Edsvik efterfrågar rätt sammanhang för att kommunala ordningsvakter ska göra skillnad. Låt mig då ge ett exempel på rätt sammanhang. När unga såväl som gamla och speciellt tjejer inte vågar röra sig i centrum på kvällar och nätter, när människor blir överfallna och en mor inser att båda hennes söner blivit rånade samma vecka, då är det inte bara rätt sammanhang att ha kommunala ordningsvakter, det är ett helt nödvändigt sammanhang att ha dem i.

Jag önskar att de inte behövdes, jag önskar att polisen skulle ha mer resurser än de har i dag men så ser verkligheten inte ut.

Fakta, som Jörgen efterfrågar, är att otryggheten ökar. Det räcker med att kolla på antalet rån mot unga i Gävle för att se en utveckling man borde göra allt för att motverka, direkt så väl som långsiktigt.

Att ta fram trygghetsplaner för stadsdelarna är bra, det står Moderaterna bakom. Men vi får inte tillåtas bli passiva medan de planerna tas fram. För Moderaterna är det klart och tydligt att vi inte behöver vänta på en trygghetsplan för att veta att kommunala ordningsvakter i centrum skulle skapa en ökad trygghet genom mer kontakt med medborgarna och en markerad närvaro.

Jag ser behovet av förebyggande arbete, att vi har en god utbildning för unga, tydliga vägar in för de som står utanför arbetsmarknaden och ett civilsamhälle som skapar möjligheter för unga att ha en bra och energirik tillvaro.

Men de som rånar unga killar, de som överfaller unga tjejer och gör så att Gävlebor inte vågar röra sig i vissa delar av kommunen under kvällen och natten behöver få se att åtgärder tas på varje plan för att stärka vårt samhälle och stävja otryggheten.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel