Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägarlägenheter ökar klyftorna

Bostad är en social rättighet, skriver Marita Engström, V, Gävle.

Annons

Häromdagen kunde man höra ett inslag på ekonyheterna om ägarlägenheter. Denna reform som både innan och efter att den infördes, för mer än två år sedan, av regeringsföreträdare lanserats som lösningen på bostadsbristen.

Även om beslutet om ägarlägenheter skulle ha lett till det alliansen förväntade sig, är det, enligt min mening, en dålig reform. Det ökar klyftorna i boendet. Några skulle få nya möjligheter, men bara de förmögna som vill och kan äga sin bostad fullt ut eller tjäna en hacka genom att hyra ut.

Upp mot 5000 nya lägenheter trodde man reformen skulle ge. Men hittills har bara drygt 400 ägarlägenheter byggts. Reformen blev med andra ord ett fiasko. Dock finns det förklaringar som vill peka på att det bara gått lite trögt än så länge, till följd av oron på finansmarknaden.

Må så vara. Men det om något visar väl då att det behövs en aktiv bostadspolitik. Det är helt fel väg att gå att överlåta bostadsförsörjningen till marknaden. Först togs de statliga finansieringsstöden för hyresrätter bort. Därefter är det enda nuvarande regeringen åstadkommit inom bostadspolitik, alltså reformer som ska göra det lättare för privata aktörer att äga och spekulera på bostäder. Sen lutar man sig tillbaks och hoppas det fixar sig.

Mer än varannan kommun har bostadsbrist. Framförallt är det den stora ungdomsgenerationen som behöver bostad och efterfrågar hyresrätter. En undersökning utförd av hyresgästföreningen beräknar att det nu finns 248 000 unga vuxna som behöver en lägenhet. Byggandet och upprustning av befintliga bostäder måste utgå från behovet. Inte styras av marknadens dagsform, eller vad som anses mest lukrativt att investera i. Bostad och trygghet i boendet är en social rättighet och bostäder måste därmed ses som en del av den gemensamma välfärden.

Det behöver byggas mer och framförallt satsas på hyresrätter. Någon form av räntebidrag bör återinföras för att utjämna orättvisorna. Den som har bostadslån drar av på skatten för räntan. Men den som hyr bostad betalar hela räntekostnaden.

Vänsterpartiet vill återinföra finansieringsbidrag vid nyproduktion av bostäder. Och i tider av lågkonjunktur ska självfallet ROT-avdrag införas för hyresbostäder. Som ett sätt att hålla uppe sysselsättningen, men även för att vårda standarden i boendet. Stora delar av våra äldre bostadsområden behöver rustas för att inte förfalla, men även tillgänglighetsanpassas för att fungera för äldre och för personer med funktionsnedsättningar. Och inte minst behöver husen göras energieffektiva för miljöns skull.

Marita Engström

Vänsterpartiet, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons