Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorg ska vara offentlig

Moderaterna vill med sin valfrihet se en tudelad äldreomsorg med bättre och dyrare insatser för den som har råd och ett basutbud för övriga, skriver Marita Engström, Anita Walther och Tord Fredriksen, Vänsterpartiet i Gävle

Annons

Nu när moderaterna upprörs över hur privata riskkapitalbolag agerar kan det vara på sin plats att påminna om att det från 90-talets början har funnits forskning som visar på svårigheterna med privatisering av offentlig verksamhet. Det som forskningen belyser är det omöjliga med att bedriva vård och utbildning i privat regi eftersom det ligger i marknadslogikens natur att skapa vinst genom att minska kostnaderna så mycket som möjligt. Forskningen pekade på svårigheten att specificera kontrakt om hur vården ska utföras med respekt för den enskildes integritet och värdighet och samtidigt åstadkomma produktiv effektivitet.

Forskningen pekar också på svårigheten att skapa konkurrens eftersom kontinuitet är en avgörande faktor för kvalité och de människor som behöver vård inte enkelt kan flyttas mellan olika vårdgivare.

Den valfrihet som Moderaterna talar sig varma för handlar mest om att några är fria att välja sin vinst och andra att förlora mest eller minst. För visst är det anmärkningsvärt att privata välfärdsföretag, som finansierar sin verksamhet med skattemedel har dubbelt så hög rörelsemarginal som företag i stort, 10,3 jämfört med 5,4 procent. Eller att Baggiums lärlingsutbildning förra året gjorde ett överskott på över 100 miljoner kronor, lika mycket som företaget fick i bidrag av staten. Eller att Attendo och Carema som båda ägs av riskkapitalbolag tillsammans gjorde ett rörelseresultat på 720 miljoner kronor. De båda bolagen utgör dessutom hälften av den privata omsorgen och enligt professorn i socialt arbete, Marta Szebehely, har inget annat land i världen en så stark ägarkoncentration. Så nog är det något konstigt med valfriheten.

Ett annat allvarligt problem i kombination med en ökning av privata utförare är att de offentliga resurserna för äldreomsorg under en längre tid har minskat, framför allt i relation till ökningen av antalet äldre i befolkningen. Enligt Szebehely, hotas den svenska äldreomsorgens jämlikhetsambitioner av både minskade resurser och ökad privatisering. Moderaterna vill med sin valfrihet se en tudelad äldreomsorg med bättre och dyrare insatser för den som har råd och ett basutbud för övriga. Det är en utveckling i strid med lagstiftning och riktlinjer för den svenska äldrepolitiken.

Vänsterpartiet vill att äldreomsorg i huvudsak ska bedrivas i offentlig regi. Istället för att skattepengar ska överföras till privata riskkapitalbolag menar vi att eventuella överskott i äldrevården och skolan ska återgå till verksamhet i offentlig regi. Med en äldreomsorg i offentlig regi har kommunerna direkt kontroll över hur verksamheten sköts och, till skillnad från regeringens förslag, slipper det byggas upp nya byråkratier för att kunna kontrollera att pengar används rätt.

Marita Engström

Kommunalråd Vänsterpartiet Gävle

Anita Walther

Ordförande Vänsterpartiet Gävle

Tord Fredriksen

Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons