Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres rätt att välja

Ett flertal mindre företag tillkommit sedan LOV infördes i Gävle, skriver Måns Montell, M.

Annons

Socialdemokraterna i Gävle har beslutat att de avser att verka för ett förbud mot externa utförare så som de verkar i dag inom bland annat Omvårdnad Gävle. Detta tillsammans med Vänsterpartiets linje att all verksamhet måste bedrivas i kommunal regi gör att man måste ställa sig frågan om majoriteten avser att helt avskaffa mångfalden.

I Gävle drivs en femtedel av de särskilda boendena och sex av gruppbostäderna av externa utförare.

Att kommunen har fått in andra utförare än enbart den egna förvaltningen har gjorts med god kvalitet och stärkt den egna verksamhetens kvalitet. På den punkten har inte någon kunnat visa på motsatsen. Arbetet och politiken med att försöka stänga dessa och då minska inflytandet och mångfalden drivs inte av att det är låg kvalitet utan av en dogmatisk syn där ägandeform står överordnat kvalitet.

På bara det halvår som har passerat sedan LOV, medborgarnas rätt att själva välja utförare när det gäller hemtjänst, infördes har ett flertal mindre företag tillkommit. Flera av dessa har valt alternativa inriktningar efter kundernas önskemål.

Det som visat sig vara svårt när det gäller särskilda boenden, nämligen att få in mindre företag i omvårdnadssektorn, har visat sig bli verklighet när man låter människor själva välja hemtjänst. På vilket sätt blir det bättre att tvinga bort utförare, som lever upp till de högt ställda kvalitetskraven, och som Gävlebor av egen fri vilja har valt?

Till stora delar har den socialdemokratiska ledningen i omvårdnadsnämnden agerat pragmatiskt när det gäller ägande och fokus på kvalitet. Vi kan ha haft olika uppfattningar i sak, men fokus har varit det samma. Frågan är bara vilken politik som gäller i fortsättningen; pragmatiskt fokus på kvalitet eller dogmatiskt fokus på ägandeform?

Det viktigast när det gäller omvårdnad Gävles verksamhetsområde är inte ägandeformen. Låt oss lämna den till stora delar destruktiva debatten bakom oss med att konstatera att det finns väldigt bra verksamhet både i kommunal regi så som bland entreprenörer. Viktigast för mig är mångfald, inflytande och kvalitet; Moderaterna kommer alltid ha dessa frågor i fokus.

Tråkigt att Socialdemokraterna återigen väljer att fokusera på debatten kring ägandeform i stället för en diskussion kring vad som är bäst omvårdnad för Gävleborna.

Måns Montell, M

Ledamot i omvårdnadsnämnden, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons