Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Ta ert ansvar eller avgå!

/
  • Efter mångmiljonförskingringen kräver allianspolitikerna att ledande nämndsledamöter inom Utbildning och Arbete avgår.

Nu kräver allianspolitikerna i Gävle kommun att sittande presidium i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden byts ut.

Annons

Så kom granskningsrapporten som alla har väntat på sedan den rekordstora miljonsvindeln på Borgarskolan blev känd i höstas. Frågorna som granskningsrapporten skulle svara på var hur kunde så mycket pengar försvinna utan att det uppdagades och hur kunde det pågå så länge? Svaret är att Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen har haft noll koll.

Budgetprocessen och uppföljningsprocessen har varit skandalöst dåligt och den har tillåtits varit dåligt för att den politiska majoriteten i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (S, MP och V) har litat blint på att tjänstemännen har haft koll på gävlebornas skattepengar. När oppositionspolitikerna i nämnden har i olika sammanhang ifrågasatt tjänstmännens arbete har de möts av reaktionen att man inte får ifrågasätta tjänstemän på förvaltningen. Det är just bristen på ifrågasättande och kritiskt granskade som har gjort att en undermålig hantering i budget- och uppföljningsprocessen har kunnat fortgå.

Den politiska ledningen slår ifrån sig allt ansvar för de brister som granskningsrapporten har lagt i ljuset, trots att man av gälveborna har fått ansvaret att förvalta gävlebornas skattepengar. Nu har man lovat man ska ta tag i den undermåliga kontrollen över brukandet av skattemedel på Utbildnings- och arbetsmarknadsenheten. Vi finner det ytterst tveksamt att sittande ordförande och viceordförande i berörd nämnd är de personer som ska leda detta arbete då dessa under flera år har accepterat den budget- och uppföljningsprocessen som har gjort det möjligt att brottsligverksamhet har kunnat pågå under sådan lång tid och sådan stor omfattning utan att någon märk något. Vi kräver att sittande presidium i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden byts ut.

Vi kräver också av kommunstyrelsens ordförande att inte bara Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen utan samtliga förvaltningar och bolag granskans för att säkerställa att inte liknade undermåliga hanteringar av budget och uppföljning förekommer på fler håll i kommunen. Är inte kommunstyrelsens ordförande beredd att göra detta bör även hon lämna sin plats.

Alliansen Gävle

Per-Åke Fredriksson (FP) Ann-Helen Persson (C)

Lili André (KD) Inger Källgren Sawela (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons