Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra lagen för Ardian

Annons

Utvisningsbeslut måste kunna överklagas till Kammarrätten, skriver advokat Tryggve Emstedt, Gävle

Svårt sjuke Ardian Krasniqi, 13 år, kan enligt läkarintyg dö om han inte får rätt vård men Migrationsverket som har hand om ny ansökan säger nej och beslutet kan inte överklagas.

En kvinna från före detta Sovjet skall föda vilken dag som helst men Migrationsverkettycker att hon skall åka hem och föda där. Anknytningen till gifta mannen är inte tillräckligt stark och att barnet blir svensk medborgare när det föds struntar man i.

En romsk kvinna från Serbien föder barn i Sverige men efter 2,5 år så kan i alla fall kvinnan inte få stanna trots att pappan och barnet är svenska medborgare.

Det här är vardagsmat för en ”praktiker” som mig (som arbetat med sådana här ärenden i mer än 20 år). Jag har cirka 100 ärenden på gång samtidigt.

Alltid denna totala brist på hänsyn, alltid denna ofantliga oförmåga att se till barns bästa eller familjens bästa. Bara några hundratal personer per år får stanna på grund av så kallad ny ansökan. Sannolikt är det fler som arbetar med ärendena än de som får stanna.

Vems är felet? Politikernas som beslutade 2006 om att ge Migrationsverket sådan enorm makt?

Ett annat exempel är att det är OK att säga nej till en man från Libyen eftersom han inte kan bevisa att det är farligt att komma till en stad i Libyen som just nu hålls av rebellerna. När beslut togs (omkring den 20 augusti) var läget betydligt osäkrare än nu.

Så kallad ny ansökan (enligt 12 kap §§18 -19) är ett hån mot sunt förnuft, mot människovärdet mot allt som har med rättsäkerhet att göra.

Att lämna dessa svåra beslut, som inte är överklagbara annat än i mycket speciella fall, till Migrationsverket är att spela med människors liv och desperation. Vad det på sikt kan leda till kan vi bara gissa men desperation och förtvivlan är ingen bra grogrund för psykisk hälsa.

Det politikerna ställde till med 2006 måste nu med stor skyndsamhet tas bort. Negativa beslut måste tas av förvaltningsdomstol och i undantagsfall överklagas till kammarrätt.

Med en sådan ordning så finns det något hopp men i grunden så måste ju lagstiftningen ändras.

Tryggve Emstedt

Advokat med inriktning på flyktingärenden

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons