Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarslöst att ha för bråttom

Annons

Processen att få ihop en fungerade och hållbar palliativ vård måste få ta den tid som krävs, skriver landstingsråden Hanna-Karin Linck, C, och Tommy Berger, S

En människa som ska avsluta sitt liv ska givetvis få göra det utan smärta i en trygg miljö. I Gävleborg ska vi ha en palliativ vård som är likvärdig för alla invånare i länet och som verkligen utgår från människors behov.

Frågan om hur vi ska bedriva palliativ vård lever i allra högsta grad i Landstinget Gävleborgs hälso- och sjukvårdsutskott, där även oppositionen finns representerad.  Att bedriva palliativ vård är komplext eftersom den innehåller många delar. En samsyn och ett nära samarbete med kommunerna i länet är nödvändigt, eftersom också kommunerna vårdar människor i livets slutskede. Vi ska ta hänsyn till de olika önskemål en människa kan ha inför döden. Vissa önskar att dö på en vårdavdelning för att de där får störst trygghet, medan andra vill dö i hemmet med stöd av nära och kära. Vi ska också ta hänsyn till och inkludera den bästa vården i livets slutskede för exempelvis multisjuka äldre.

Att få ihop alla delar är en process. För att skapa det mest ändamålsenliga omhändertagandet, och för att säkerställa att vi har en fungerade och hållbar palliativ vård så måste processen få ta den tid som krävs. Annat vore ansvarslöst.

Landstinget Gävleborg kan inte driva frågan om palliativ vård utan att ta hänsyn till kommunernas behov. Hälso- och sjukvårdsutskottet kommer därför under våren att bjuda in länets kommuner till ett seminarium där vår ambition är att skapa en gemensam bild kring behovet av palliativ vård i länet, till exempel hospiceplatser. Detta kan vi bara göra genom en dialog med kommunerna. Vi kommer också att se hur andra landsting och regioner vårdar patienter i livets slutskede och se vilka bra arbetssätt som vi kan ta till oss i Landstinget Gävleborg.

Vi arbetar redan framgångsrikt med landstingets palliativa team. Tidigare har teamen varit utspridda på olika divisioner och verksamhetsområden, för att från och med januari 2010 ingå i onkologiska klinikens verksamhet. Det nya arbetssättet innebär att vi kan använda våra resurser optimalt, och att vi har bättre förutsättningar för att sprida kompetens och resurser i länet. 

Det finns brister och utvecklingsområden inom bland annat slutenvården, och dessa bör åtgärdas för att vi ska ha en likvärdig palliativ vård. Men vi kan inte presentera en egen lösning idag eftersom vi anser det nödvändigt att arbeta igenom frågan ordentligt först. Däremot är ambitionen att vi tillsammans med kommunerna kan presentera en gemensam lösning under året.

Hanna-Karin Linck

Landstingsråd, C

Tommy Berger

Landstingsråd, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons