Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingens aktivism försvagar tilltron till staten

Det är beklagligt när enskilda myndigheter väljer att agera aktivistiskt och de därmed solkar ned tilltron till staten. Som förtroendevald och som medborgare måste man alltid kunna lita på våra myndigheter och de pressmeddelanden och rapporter som kommer från dem, skriver Lars Beckman, M.

Annons
Lars Beckman, M.

Arbetsförmedlingen, AF, ägnar sig åt att blåsa upp siffror, skönmåla problem och beter sig allt mer som ett kampanjorgan. Vår statsförvaltning bygger på objektivitet, inte myndighetsaktivism. Axel Oxenstierna vrider sig i graven.

I förra veckan basunerade Arbetsförmedlingen ut nya glädjesiffror för etablering av nyanlända flyktingar. Med pressutskick över hela riket förkunnade AF att ”Det går allt bättre. Resultaten förbättras varje år. 44 procent får nu ett arbete eller utbildning efter avslutad etableringsplan”.

Problemet är siffrorna inte stämmer. Endast sju procent av flyktingarna får en osubventionerad anställning, en ökning med blott en procentenhet på ett år. Trots regeringens idoga satsningar på utbildning ligger siffran kvar på ynka fyra procent. Vad som däremot har ökat och förklarar hela förändringen är regeringens numera ökända satsning på ”Extratjänster”. ”Extratjänster” är dyra och ineffektiva.

Aktiviteterna är i stort sett meningslösa.

När Dagens Industris granskningsteam gästade Gävle i våras visade det sig att deltagare i åtgärden sitter på arbetsmarknadskontoret och fikar och stickar koftor till fullt avtalsenliga löner. Åtgärden kostar totalt 30 miljarder kronor fram till år 2021.

Endast ett fåtal personer får ett riktigt jobb när insatsen är avslutad. Det är alltså dessa pengar i sjön som förklarar förra veckans glädjetjut från AF. AF har de senaste åren allt mer börjat likna ett avancerat kampanjorgan. Den senaste skönmålningen är ett led i ett större mönster:

Under hela valåret 2018 nämndes inte den ökande långtidsarbetslösheten en enda gång. Så fort privata aktörer debatteras är AF drivande i att peka på illa underbyggd ”forskning” som visar att AF minsann är bättre än privata aktörer, trots att myndigheten själv upphandlar dem och påståendena inte stämmer vid närmare granskning.

Allt detta är underbyggt av en miniarmé med myndighetsaktivister som de senaste åren hejvilt skriver partipolitiska insändare och attackerar alliansens arbetsmarknadspolitik i morgontidningar över hela landet.

Sverige har en byråkrati som byggts upp sedan flera hundra år tillbaka och som värnar myndighetsutövning, opartiskhet och objektivitet. Vi ska vara stolta över våra statstjänstemän. Men såsom AF agerar gör att grundaren till vår statsförvaltning och ämbetsmannarollens anfader Axel Oxenstierna vänder sig i graven.

Det är beklagligt när enskilda myndigheter väljer att agera aktivistiskt och de därmed solkar ned tilltron till staten. Som förtroendevald och som medborgare måste man alltid kunna lita på våra myndigheter och de pressmeddelanden och rapporter som kommer från dem.

Det är också viktigt att våra medier numera även granskar de utskick som kommer från myndigheter som har blivit aktivister. Sverige behöver en ny regering som värnar just myndighetsutövning, opartiskhet och objektivitet.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons