Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslinjen behöver föryngras

Lotta Pettersson, Svenskt Näringsliv Gävleborg, skriver att det behövs ett rejält generationsskifte under kommande år

Annons

Nytt år innebär nya löften. Inför 2012 behöver vi dock inte fler verkningslösa löften om satsningar för att motverka ungdomsarbetslösheten. Arbetslinjen behöver föryngras på flera plan, men vad som krävs är framförallt handlingar som gör löftena rättvisa.

Faktum är att vi i Sverige har en verkligt unik situation när det gäller den unga generationen. Utanförskapet har ökat i såväl låg- som högkonjunktur och Sverige hör till den grupp av länder i EU som har högst ungdomsarbetslöshet. Under november månad var drygt 119 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa. Det motsvarar en relativ arbetslöshet på drygt 20 procent(!).

Förklaringar till att just den svenska ungdomsarbetslösheten är så hög har att göra med bland annat lagstiftning och löner. Lagen om anställningsskydd, LAS, som i första version tillkom 1974, värderar både ålder och anställningstid framför kompetens. Det är inte rimligt ur ett modernt arbetsmarknadsperspektiv. Tvärtom, som också arbetslöshetssiffrorna pekar på, är det rent av skadligt.

Vi behöver få till ett rejält generationsskifte under kommande år och det fordrar arbetskraft som klarar av utmaningen.  Då kan det inte vara acceptabelt att de unga, som besitter nödvändiga kunskaper och kompetenser för framtiden, inte får chansen bara för att de är just unga. Det är inte direkt vad man skulle kunna kalla för hållbar arbetslinje.

Förutom LAS är det också oroväckande med LOs fokus på att höja ingångslönerna ytterligare. Forskning visar att höga ingångslöner försvårar för unga och andra som saknar arbetslivserfarenhet att få jobb eftersom de ökar trösklarna in på arbetsmarknaden.

Arbetslöshet i sig är oroande, men den unga generationen som saknar arbete är särskilt allvarlig. Dels direkt för de unga själva, som riskerar att ta med sig utanförskapet in i vuxenlivet, men också i ett bredare perspektiv då det innebär förödande konsekvenser för hela samhällsutvecklingen.

Därför, om det är något löfte som är värt att ta på allvar under kommande år så är det att prioritera en föryngring och modernisering av arbetslinjen. Självfallet är ungdomsarbetslösheten ingen enkel fråga, den är dessutom nära sammanväxt med andra delar av samhället, i synnerhet utbildningssystemet. Men det gör den desto mer angelägen för såväl politiker som arbetsmarknadens parter att prioritera.

Lotta Petterson

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons