Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att bli lärare en dålig affär

Margith Lind, ordförande för Lärarförbundet i Sandviken, skriver att lärarlönerna måste höjas.

Annons

Vi är mitt inne i vårens mest spännande avtalsrörelse, den om lärarlönerna. Stödet för bättre lönevillkor för lärare är stort och våra förväntningar är höga. Vi tror att det finns modiga politiker som vågar inse att de låga lärarlönerna har blivit ett samhällsproblem och samtidigt vill göra något åt det.  

För att eleverna ska få den bästa utbildningen behövs de bästa lärarna. För att fler duktiga studenter ska vilja bli lärare måste lönerna upp!

Många politiska partier är överens om att statusen på läraryrket måste höjas. Trots det står det ganska still. På andra fronter händer det dock oroväckande mycket, alltför snabbt. 80 000 lärare, fyra av tio, överväger att lämna yrket. Huvudskälet är lönen. När OECD rankar 32 länder hamnar svenska lärarlöner på plats 22.

Att prata om att bryta negativa trender är lätt. Att göra något åt det på riktigt verkar svårt. Tyvärr är det inget annat än mycket snack och liten verkstad. Vågar man så kan man också satsa på lärarna. Viljan finns, det har vi hört, inte minst i förra valet.

Lärarlönerna måste höjas i Sandviken såväl som i hela landet. Just nu pågår en dialog med personalansvariga om Lärarförbundets krav på höjda ingångslöner. 21 000 kr/mån efter flera års högskolestudier, är ju löjligt lågt. Utifrån denna usla ingångslön har dessutom lönepåslagen varje år varit en spottstyver. Löneutveckling täcker inte ens inflationen.

Att utbilda sig till lärare är hittills en rätt dålig affär. Jämfört med en lika välutbildad civilingenjör får en lärare som lägst 10 000 kr mindre i plånboken varje månad. Under ett helt yrkesliv innebär detta flera miljoner kronor.

Skolan behöver de bästa studenterna till lärarutbildningen. Numera är konkurrensen till utbildningsplatserna stort sett obefintlig.  Alla sökande antas, trots att utbildningsplatserna inte motsvarar kommande behov.

Lärare innehar ett av Sveriges viktigaste jobb och ändå ligger de i dagsläget efter i löneutvecklingen.  Låga lärarlöner har blivit ett samhällsproblem. Kunskap och utbildning skapar framgångar och vi har inte råd att nedprioritera framtiden. Det är dags att göra något nu! Snart är det för sent!

Margith Lind, Ordförande Lärarförbundet, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons