Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att jämföra skolor är inte lätt

I Gävles kommunala gymnasieskolor når man högre resultat än i riket med lägre personaltäthet och till en lägre kostnad, skriver Åsa Wiklund-Lång

Annons

Bengt Ericsson ställer i GD 30/10 en intressant fråga om sambandet mellan kostnader och studieresultat i Gävles grundskolor. Till en hög kostnad når vi lägre resultat än riket. Så vart försvinner gävlebornas skattepengar?

Försvinner gör de inte. Varenda tilldelad krona används i grundskolan. Frågan är om pengarna används på rätt sätt när vi inte når tillfredsställande resultat. Vi måste alltid utvärdera om de insatser vi gör får önskad effekt och gör de inte det så måste vi styra om. Detsamma gäller personella resurser.

Ett motsatt exempel är Gävles kommunala gymnasieskolor. Med lägre personaltäthet än riket till en lägre kostnad än riket når man högre resultat än riket.

Jag, liksom som Bengt Ericsson, har ett stort intresse av att hitta sambanden för framgång. Man kan dock konstatera att olika kommuner väljer att lägga olika kostnader i olika poster så den direkta jämförelsen är inte helt lätt – men ändå nödvändig.

I Gävle har resultatskillnaden mellan skolor aldrig varit större. Uppdelningen mellan skolor med studiemotiverade elever med stöd hemifrån och elever med motsatta förhållanden gör skolors förutsättningar att klara sitt uppdrag mycket olika. Det vill vi strukturellt försöka ändra på.

Men det ersätter inte våra och den senaste skolforskningens slutsatser att lärarens betydelse i klassrummet är avgörande för att nå goda resultat. Tät resultatuppföljning på individnivå för både elever och lärare är en annan. Det är inte antingen eller. Vi behöver både och.

En annan viktig insats är att stärka ledarskapet på alla nivåer. Allt med målet att alla elever ska utmanas och klara sin utbildning.

Åsa Wiklund Lång, S

Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons