Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att tvingas välja välfärd skapar oro

Annons

Ingen ska kunna säga att jag får skylla mig själv om jag åkte till fel sjukhus, reflekterar Elin Lundgren efter S-kongressen

Det ska löna sig att jobba hårt! Den åsikten mötte jag många gånger under valrörelsen från dem som hade lärt sig den blå retoriken. Jag brukade hålla med och fråga varför det då inte gör det, och mötas med totalt oförstånd.

När de som vill försvara enorma skattesänkningar som gynnar dem som redan har allra mest så är hårt arbete endast samma sak som att driva ett företag. Jag vet att det kan vara ett hårt och osäkert dygnet runt-arbete. Jag är uppvuxen i en bondefamilj och vet att kalvar föds på nätterna och när torrt hö ska in, ska det in även om kvällen är sen. Men jag vet också att det finns fler som jobbar hårt.

Vård- och omsorgspersonal som utför tunga lyft och känner att de inte räcker till när många larm går samtidigt. Lönar det sig för dem att jobba hårt?

Håkan Juholt var tydlig i helgens tal. Offentlig sektor kan inte längre subventioneras med låga kvinnolöner. Eller jag kan också säga, det ska löna sig att jobba hårt!

För att ta itu med allt som sker på arbetsmarknaden måste vi kavla upp ärmarna och fackförbunden måste vässa sig. Vi går i dag mot ett system där den som först svarar på ett SMS får hoppa in och jobba. Krafter som talar om att vi ska nöja oss med lägre löner i pur tacksamhet över att någon vill ha oss. En tillvaro ingen önskar. Vi vill ha ett tryggt jobb och en lön vi kan leva på. Ett arbete som ger möjlighet för oss att planera våra liv och kunna göra det vi drömmer om på den lediga tiden. I detta torde varje litet fackförbund stå enade.

Bönder och andra småföretagare förresten, vilka trygghetsförhållanden lever de under? Vad händer när de blir sjuka? Sämre villkor än för dem med en anställning. Det är dags att ändra på det nu.

Vi måste fundera på frihet kontra valfrihet. Vi har få en backlash i valfriheten. Jag kan leva med att fundera över om jag valt fel mobilabonnemang och att känna mig lite smålurad. Men att fundera över om morfar är på rätt boende, om min kusin går i rätt skola och om mina pensionspengar ligger i rätt fond, det gör mig till en ofri människa.

Jag vill veta att vi bygger lösningar som levererar det bästa till oss alla. Ingen ska kunna säga att jag får skylla mig själv om jag åkte till fel sjukhus. Att tvingas välja inom välfärdssystemet, det skapar snarare en gnagande oro. Det gör att människor som har råd skaffar privata sjukförsäkringar, och därmed är klyftan mellan dem som har möjlighet att köpa sig friska och dem som inte har det, ett faktum.

Håkan Juholt sade att socialdemokratin inte är ett börsnoterat bolag, inte en organisation som styrs av en enda person. Så är det, vi är en folkrörelse som verkat i över hundra år och vi träffas och bryter tankar med varandra.

I valrörelsen, i besvikelsen efter valförlusten och i svallvågorna efter Håkan Juholts tillträde, märks att människor har önskemål på hur socialdemokraterna bör agera. Människor skriver i kommentarsfält på tidningars hemsidor, och på insändarsidan. Det är välkommet, fortsätt med det!

Vi behöver ha en livfull dialog med varandra där vi bollar in många fler områden. Kommentarsfält är inte tillräckligt konstruktiva så jag välkomnar er varmt till alla de gånger vi socialdemokrater ses.

Vi kommer att jobba hårt för en röd valseger 2014. Vi vill använda den makten till att bygga ett samhälle där varje människa räknas lika mycket. Häng på!

Elin Lundgren

Riksdagsledamot, S, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons