Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även barnens dag

Annons

Idag kan vi se hur barnfattigdomen brer ut sig i samhället, skriver Unga Örnar

Den första maj är det arbetarrörelsens högtidsdag. På den dagen firar vi en kamp som pågått i över hundra år, en kamp för våra grundläggande rättigheter och frihet från förtryck. En kamp för solidaritet, rättvisa och jämlikhet.

På många sätt är detta även barnens dag, för arbetarrörelsens kamp har också skapat bättre förutsättningar för våra barn.

Redan 1886 ställde Socialdemokraterna krav på att barnarbete skulle förbjudas. Sen dess har vi varit med och infört reformer som förskola, barnbidrag, föräldraledighet och ett förbud mot barnaga.

Men kampen är inte över än. Idag kan vi se hur barnfattigdomen brer ut sig i samhället. Över 220 000 barn lever i fattigdom och de senaste prognoserna visar att siffran kommer öka.

När pengarna till skolan minskar så blir det allt vanligare att man ber om ett litet bidrag från föräldrarna när det är dags att åka på klassresa. De barn vars föräldrar inte har råd ställs då utanför. Det är inte ovanligt att dessa barn sjukanmäler sig eller hittar på ursäkter om varför de inte kan följa med resten av klassen.

Barnfattigdomen är den värsta formen av utanförskap. Det är när vi är barn som vårt sinne för demokrati och solidaritet börjar formas. Att då inte kunna vara delaktig, inte känna tillhörighet eller hopp, är förödande för barnets utveckling.

Nu är det vårt ansvar att se till att kampen för barns rättigheter fortsätter. Vi har chansen att utrota barnfattigdom och bli det barnvänligaste landet i världen.

Men då måste vi agera, vi kräver att makthavarna gör stora satsningar för barn och unga. Det behövs fler fritidsgårdar i förorten, fler vuxna i skolan och fler möjligheter för Sveriges unga.

Arbetarrörelsen har en stor utmaning framför sig den närmaste tiden, här är vår möjlighet att visa vägen och bygga ett Sverige för barnen som är, allas vår framtid.

Fredrik Lundh Sammeli

Förbundsordförande

Lennart Gard

Distriktsordförande

Unga Örnar Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons