Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa tvångssteriliseringarna

På grund av KD:s motvilja kan regeringen inte ge klara besked om tvångssteriliseringskravet för dem som vill byta kön, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

I riksdagen finns en stor majoritet för att avskaffa steriliseringskravet vid könsbyte. Det borde därför inte vara några problem att göra så när lagen ska ändras.

2010 kom Socialstyrelsens utredning i frågan om de rättsliga villkoren för fastställande av könstillhörighet och transpersoners vårdbehov. I den föreslogs att lagens krav på att vara steril, ogift och svensk medborgare för att få ny juridisk könstillhörighet fastställd skulle avskaffas.

Därefter har frågan hanterats av Socialdepartementet, ett departement som leds av Kristdemokraterna. Det enda regeringsparti som inte vill ta bort steriliseringskravet.

Just nu råder ett oklart läge där vi inte vet om allianspartierna har en överenskommelse om att behålla kravet på sterilisering finns. Motstridiga uppgifter kommer från de olika regeringspartierna.

Nuvarande lag har gällt sedan 1972 och har kritiserats av hbt-rörelsen under lång tid. Det vill säga av många av de människor som lagen berör. Inte några i samhället ska utsättas för tvångssterilisering och det är mer än på tiden att även den här lagen korrigeras. Det är en kränkning av mänskliga rättigheter om så inte sker.

Det tillhör inte ett civiliserat samhälle att någon utsätts för tvångssterilisering.

Elin Lundgren, S

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons