Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banérförare för marknadsliberal egoism

Per-Anders Karlgren kritiserar ledarskribenten David Nyströms ledare om sjukförsäkringen.

Annons

Så har då David Nyström i GD kommit ut som talesman för den svenska grenen av den amerikanska Tea Party-rörelsen. Tea Partyrörelsen är - vill jag påminna om - den politiska konservativa kampanj som bekämpar president Obamas stora politiska idé att alla amerikaner obligatoriskt ska omfattas av en sjukförsäkring.

I David Nyströms version blir budskapet att det som kallas en försäkring ska reduceras till ett symbolist skyddsnät i stil med socialbidraget. Alla ska visserligen betala. En del mer än andra. Men ingen ska vid ohälsa få ut mer än en allmosa.

Försäkring brukar betyda att man får ut ersättning motsvarande den skada man drabbats av. Det gäller för bilar och för hus men tydligen inte för inkomst. Annars brukar det vara så att om jag har en dyrare bil eller ett dyrare hus betalar jag mer men försäkringen täcker då också ett större värde.

I vår svenska allmänna sjukförsäkring betalar den som har högre inkomster högre avgifter via skattsedeln. Men får alltså inte en motsvarande större ersättning vid skada.

Det som får David Nyström att träda fram som banérförare för den marknadsliberala egoismen är att Folkpartiet - äntligen det var många år sedan sist - lagt fram ett vettigt politisk förslag. Förslaget innebär att taket i sjukförsäkringen ska höjas så att den som blir sjuk ska får ut en ersättning som bättre svarar mot de avgifter hen betalat för försäkringen.

Folkpartiet motiverar sitt förslag med att legitimiteten och förtroendet för den allmänna försäkringen kommer att skadas om allt fler utöver de avgifter man betalar via skattsedeln också måste betala till privata försäkringar för att kunna känna sig trygga inför risken att drabbas av ohälsa. Jag tycker det är ett bra förslag. Det borde ha drivits långt tidigare.

David, vi ska vara rädda om de landvinningar i socialliberal anda som stora grupper i vårt land står bakom.

Per-Anders Karlgren

SVAR DIREKT:

Per-Anders Karlgren är i sin fulla rätt att tycka att dagens svenska sjukförsäkring (som jag försvarar) är en allmosa. Säkert finns många som håller med honom, men troligen snarare bland dem som får ut minst av sjukförsäkringen, det vill säga de med låga inkomster, än bland dem med höga inkomster, för vilka FP och Karlgren vill höja ersättningen.

En av Folkpartiets bärande idéer, som alliansregeringen gjorde till sin, är att det ska löna sig att arbeta. Att få människor att gå från bidragsförsörjning till arbete har också varit regeringens dominerande linje. Främst har de med lägre inkomster påverkats av detta. Men för dem med högre inkomster vill nu FP ska gälla motsatsen. För dem med lön på över 27 500 kronor/månad ska det jämfört med i dag tvärtom bli mer ”lönsamt” att vara sjuk.

David Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons